Erhverv

Dansk familie sælger sædbank i stor millionhandel

På 10 år har Bower-familien tjent over 200 mio. kr. på deres sædbank, European Sperm Bank. Nu har de solgt 65 pct. af selskabet til kapitalfonden Axcel.

European Sperm Bank sælger donorsæd til både private og til fertilitetsklinikker. Her ses adm. direktør Annemette Arndal-Lauritzen. PR-foto.

European Sperm Bank har i årevis tjent styrtende med penge på at sælge sæd, men nu ryger pengene i nye lommer.

Ejerne bag sædbanken, den stenrige danske Bower-familie, har nemlig solgt to tredjedele af selskabet til kapitalfonden Axcel. Det oplyser parterne i en pressemeddelelse.

Stifter og tidligere hovedaktionær Peter Bower, ledelsen og medarbejdere vil eje den sidste tredjedel af aktierne. Annemette Arndal-Lauritzen fortsætter som adm. direktør.

»I det nye partnerskab med Axcel skal vi ikke blot fortsætte de gode takter, men sammen sætte ekstra fart på udvikling, innovation og ekspansion, hvilket vi nu ser frem til,« udtaler hun.

Annemette Arndal-Lauritzen fortalte sidste forår til Finans, at firmaet med dets 80 ansatte vokser kraftigt internationalt - bl.a. fordi skandinaviske mænd anses for at være »good looking guys« og i gennemsnit er lidt højere end f.eks. tyske mænd.

Og målet er at fortsætte den europæiske ekspansion - også i f.eks. Storbritannien og uden for Europa - under Axcels ejerskab.

European Sperm Bank er interessant for kapitalfonde, ikke mindst fordi firmaets ydelser efterspørges, uanset hvordan økonomien har det. Den danske sædbank voksede da også kraftigt gennem finanskrisen.

Samtidig er der strukturel medvind, fordi flere og flere par såvel som enlige skal have hjælp med at få børn. Det giver en solid underliggende vækst, som sammen med tårnhøje marginer og en høj forrentning af egenkapitalen betyder, at der er tale om en gedigen pengemaskine.

Regnskabet for 2018 er netop landet, og det viser, at European Sperm Bank tjente 29 mio. kr. efter skat. Lidt over det dobbelte foreslås udbetalt som udbytte.

Familien Bower har på 10 år samlet tjent knap 220 mio. kr. på deres sædbank. Peter Bower stiftede sædbanken i 2004.

Hvor meget Axcel har betalt for European Sperm Bank er hemmeligt. Kilder anslog tidligere på året over for Finans, at et salg ville værdisætte sædbanken til cirka 500 mio. kr. Samme vurdering lyder i torsdagens udgave af Børsen.

Læs også
Top job