Erhverv

Franskmænd: Nej tak til 1.000 Amazon-lastbiler om dagen

Protesten mod et nyt stort logistikcenter er udtryk for en stigende skepsis i Frankrig mod techgiganten.

Amazon har ikke udtalt sig i forhold til modstanden mod et nyt stort logistikcenter i Lyon. Foto: Guido Kirchner/AP

Amazon har planer om at etablere et stort nyt logistikcenter nær lufthavnen i Lyon i det sydøstlige Frankrig. Men lokale er mildest talt ikke begejstrede over udsigten til at få besøg af 1.000 lastbiler og 4.500 varevogne dagligt uden en ændret infrastruktur, skriver The Guardian.

»Det er en fuldstændig gammeldags tankegang. Vi er i stedet nødt til at finde ud af, hvordan vi kan leve i et samfund med mindre forurening,« siger Gilles Renevier, en dyrlæge fra en mindre by nær Lyon, til Guardian.

Sagen om Amazon i Lyon er også udtryk for en stigende anti-Amazon-stemning i den franske befolkning. Mange mener, at techgiganten misbruger skattesystemet til at minimere indbetalingen. Og det har bl.a. ført til blokeringer af flere logistikcentre fra Toulouse i sydvest til Douai i nord.

»Vreden er udtalt. Hvorfor skal arbejdere beskattes til op over ørerne, mens firmaer som Google og Amazon har mulighed for at snyde udenom,« siger Raymond Stocco, en repræsentant fra protestbevægelsen de gule veste.

Amazon siger til sit forsvar, at firmaet beskæftiger 7.500 ansatte på 20 lokaliteter i Frankrig. Derudover betaler selskabet de skatter, der kræves i landet. Men selskabet er ømfindtligt over for kritik. Da en ansat logistikarbejder gennem fem år udtrykte støtte til en protest mod et Amazon-center, blev han afskediget tre uger senere.

Amazon har ikke udtalt sig i forhold til modstanden mod et nyt stort logistikcenter i Lyon. En lokal borgmester har udtrykt forståelse for borgernes bekymring. Men på baggrund af de oplysninger han har fået fra Amazon, ser han ingen grund til skepsis.

BRANCHENYT
Læs også