Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Renteregning vokser: Pengekarrusel i Verdo har på fem år kostet hver varmekunde 10.067 kr.

Verdo-ledelsens brug af en særlig regnskabsmanøvre overfor selskabets varmekunder griber om sig. Nye tal viser, at manøvren på fem år har kostet selskabets knap 13.000 varmekunder i alt 129 mio. kr.

I kundernes tjeneste
Verdo driver Randers Kraftvarmeværk, som ligger på havnen i Randers, gennem selskabet Verdo Produktion. I 2012 hentede Verdo-ledelsen 98 mio. kr. i pengekassen hos Verdo Produktion, og det har siden kostet Verdos varmekunder dyrt. Foto: Brian Karmark

Ledelsens brug af en særlig regnskabsmanøvre i energiselskabet Verdo griber om sig, og regningen stiger for fjernvarmekunderne.

Finans afslørede i sidste uge, hvordan ledelsen i Verdo har benyttet en særlig bogføringsmanøvre i datterselskabet Verdo Varme til at udskrive en årlig renteregning til de knap 13.000 varmekunder på mere end 20 mio. kr.

Men det er ikke kun i varmeselskabet, at Verdo-ledelsen jonglerer med særlige renteregninger.

Sagen kort
  • Verdo benytter sig af koncerninterne lån, som i en og samme omgang flytter værdier fra datterselskaber op i koncernen, mens knap 13.000 varmekunder sidder tilbage med årlige renteregninger i millionklassen.
  • I 2012 og 2017 udloddede Verdo Varme i alt 549 mio. kr. til moderselskabet Verdo A/S. Pengene blev prompte lånt tilbage til Verdo Varme. Lånearrangementet har i periode 2013-2017 påført fjernvarmekunderne i Verdo en renteregning på i alt 105,0 mio. kr.
  • På samme vis udloddede Verdo Produktion 98 mio. kr. i 2012 til Verdo A/S. Pengene blev lånt tilbage til datterselskabet, og Verdos varmekunder har i perioden 2013-2017 betalt 24,0 mio. kr. i renter, uden at der kom mere varme i radiatoren af den grund.

Regnskaber viser, at Verdo med topchef Kim Frimer i front også anvender den særlige bogføringsmanøvre i datterselskabet Verdo Produktion, som driver Randers Kraftvarmeværk.

For de knap 13.000 varmekunder har energiselskabets interne pengekarrusel i Verdo Produktion, der producerer den fjernvarme, som Verdo Varme efterfølgende sender ud i kundernes radiatorer, udløst en rentebetaling på 24 mio. kr. i perioden 2013-2017.

Vi undersøger med andre ord begge selskaber.

Carsten Smidt, direktør i Forsyningstilsynet

Renteregningen opstår, fordi Verdo Produktion i 2012 drænede selskabets egenkapital med et udbytte til moderselskabet Verdo på 98 mio. kr. Penge, som Verdo prompte lånte tilbage til datterselskabet mod en årlig rentebetaling på op mod 5 mio. kr.

Forsyningstilsynets direktør, Carsten Smidt, bekræfter overfor Finans, at tilsynet ser på brugen af de koncerninterne lån både i Verdo Varme og Verdo Produktion.

»Vi undersøger med andre ord begge selskaber,« fastslår Carsten Smidt.

Centralt for tilsynet er bl.a., om Verdo kunne have leveret samme fjernvarme uden de koncerninterne lån og de renteomkostninger, som lånene har afstedkommet.

I en intern e-mail sendt til repræsentantskabet, der er Verdos øverste myndighed, forklarer Verdo-formand Torben Bonde, at den interne bogføringsmanøvre er udtryk for en »likviditetsoptimering«, der vil blive gennemgået på et møde den 24. april.

»Det vil klæde Jer bedre på til at forstå sagen og dermed vurdere egen holdning,« fastslår Torben Bonde i e-mailen.

Verdo-formanden ønsker ikke at kommentere sagen yderligere overfor Finans.

For de 12.815 varmekunder har Verdo-manøvren betydet en renteregning på 129 mio. kr. i perioden 2013-2017 – eller 10.067 kr. for hver kunde.

BRANCHENYT
Læs også