Danske milliardærer risikerer sparket i Skotland
Anders Holch Povlsen og Lego-familien er store jordejere i Skotland. De sidder midt i en hidsig debat om jordreform, naturbeskyttelse og jagtrevirer. Der er pres for et radikalt opgør med ejerkoncentration, som den danske modemilliardær er eksemplet på.
Nogle af Danmarks allerrigeste er havnet i en hvepserede af skotsk politik.
Det kan betyde, at Bestseller-milliardæren Anders Holch Povlsen og Lego-familien Kirk Kristiansen bliver tvunget til at indrette sig efter betydeligt skrappere kontrol over deres skotske besiddelser. I værste fald kan især Anders Holch Povlsen blive tvunget til at sælge ud af den enorme portefølje med godser og ejendomme.
Det er i hvert fald konklusionen af en regeringsbestilt undersøgelse af ejerforholdene for landarealer i Skotland.
Den viser, at ejerskabet er meget koncentreret, og danske Anders Holch Povlsen stikker ud som den største, private jordejer i landet.
»Hvis skotterne følger op på anbefalingerne i rapporten, vil en stor jordbesidder som Holch Povlsen formentlig blive bedt om at sælge ud. Ikke fordi han er udlænding eller pga. det, han gør med jorden. Men fordi han ejer så meget,« siger Hanne Tange. Hun er lektor på Aalborg Universitet og har forsket i skotske forhold i årevis.
Rapporten er skrevet af Scottish Land Commission, og den viser bl.a., at private ejere sidder på 57 pct. af det samlede landareal.
Den anbefaler bl.a., at man i særlige tilfælde skal kunne tvinge store jordbesiddere til at sælge ud, og at der indføres regler med mulighed for en bedre jordregulering.
Anbefalingerne bliver der - ifølge Hanne Tange - lyttet til, fordi de er bestilt af regeringen.
Rapporten skal diskuteres den kommende tid og kulminerer i en konference til oktober. Men allerede nu varmer skotske politikere op.
»Jordreformerne har hidtil rodet rundt ude i marginerne for længe. Hvis skotske ministre godkender disse anbefalinger, vil vi være på kanten af at løse det centrale problem med skotsk jordejerskab - nemlig den flere hundrede år gamle fastholdelse af jordherredømme,« sagde Andy Wightman, medlem af det skotske grønne parti, for nylig til den britiske avis The Guardian.
Både Anders Holch Povlsen og Lego-familien har et erklæret mål om, at deres besiddelser skal føres tilbage til den oprindelige natur. Den strategi er populær i mange skotske kredse.
Men Land Commission skriver, at anbefalingen om at styre ejerskabet bedre ikke nødvendigvis har med den aktuelle drift af jordene at gøre.
»Der er tunge beviser for, at højkoncentreret jordejerskab kan have en skadelig effekt på den landlige udvikling. Det skyldes, at jordejere har magten til at bestemme, hvem der kan få adgang til jorden, hvornår, til hvilket formål og til hvilken pris,« skriver kommissionen i sin rapport.
Kommunikationschef Ulla Lundhus i Lego-familiens selskab Kirkbi peger på, at det udover naturgenopretningen bidrager til bl.a. den lokale skole og forsamlingshus. Hun siger:
»Som jordejere i Skotland er vi meget fokuserede på at beskytte, bevare og regenerere naturområderne i tæt samarbejde med offentlige myndigheder, lokale organisationer og natureksperter.«