Erhverv

Danske milliardærer risikerer sparket i Skotland

Anders Holch Povlsen og Lego-familien er store jordejere i Skotland. De sidder midt i en hidsig debat om jordreform, naturbeskyttelse og jagtrevirer. Der er pres for et radikalt opgør med ejerkoncentration, som den danske modemilliardær er eksemplet på.

Artiklens øverste billede
Skotland tiltrækker masser af udenlandske turister men også rigmænd, som opkøber godser og landområder. Blandt dem er flere danske erhvervsfolk. Arkivfoto: Gregers Tycho.

Nogle af Danmarks allerrigeste er havnet i en hvepserede af skotsk politik.

Det kan betyde, at Bestseller-milliardæren Anders Holch Povlsen og Lego-familien Kirk Kristiansen bliver tvunget til at indrette sig efter betydeligt skrappere kontrol over deres skotske besiddelser. I værste fald kan især Anders Holch Povlsen blive tvunget til at sælge ud af den enorme portefølje med godser og ejendomme.

Det er i hvert fald konklusionen af en regeringsbestilt undersøgelse af ejerforholdene for landarealer i Skotland.

Den viser, at ejerskabet er meget koncentreret, og danske Anders Holch Povlsen stikker ud som den største, private jordejer i landet.

»Hvis skotterne følger op på anbefalingerne i rapporten, vil en stor jordbesidder som Holch Povlsen formentlig blive bedt om at sælge ud. Ikke fordi han er udlænding eller pga. det, han gør med jorden. Men fordi han ejer så meget,« siger Hanne Tange. Hun er lektor på Aalborg Universitet og har forsket i skotske forhold i årevis.

Rapporten er skrevet af Scottish Land Commission, og den viser bl.a., at private ejere sidder på 57 pct. af det samlede landareal.

Den anbefaler bl.a., at man i særlige tilfælde skal kunne tvinge store jordbesiddere til at sælge ud, og at der indføres regler med mulighed for en bedre jordregulering.

Anbefalingerne bliver der - ifølge Hanne Tange - lyttet til, fordi de er bestilt af regeringen.

Rapporten skal diskuteres den kommende tid og kulminerer i en konference til oktober. Men allerede nu varmer skotske politikere op.

»Jordreformerne har hidtil rodet rundt ude i marginerne for længe. Hvis skotske ministre godkender disse anbefalinger, vil vi være på kanten af at løse det centrale problem med skotsk jordejerskab - nemlig den flere hundrede år gamle fastholdelse af jordherredømme,« sagde Andy Wightman, medlem af det skotske grønne parti, for nylig til den britiske avis The Guardian.

Både Anders Holch Povlsen og Lego-familien har et erklæret mål om, at deres besiddelser skal føres tilbage til den oprindelige natur. Den strategi er populær i mange skotske kredse.

Men Land Commission skriver, at anbefalingen om at styre ejerskabet bedre ikke nødvendigvis har med den aktuelle drift af jordene at gøre.

»Der er tunge beviser for, at højkoncentreret jordejerskab kan have en skadelig effekt på den landlige udvikling. Det skyldes, at jordejere har magten til at bestemme, hvem der kan få adgang til jorden, hvornår, til hvilket formål og til hvilken pris,« skriver kommissionen i sin rapport.

Anders Holch Povlsen, der her ses ved en jagtparade på Fredensborg, ejer godser og ejendomme i Skotland. Arkivfoto: Mogens Flindt.

Kommunikationschef Ulla Lundhus i Lego-familiens selskab Kirkbi peger på, at det udover naturgenopretningen bidrager til bl.a. den lokale skole og forsamlingshus. Hun siger:

»Som jordejere i Skotland er vi meget fokuserede på at beskytte, bevare og regenerere naturområderne i tæt samarbejde med offentlige myndigheder, lokale organisationer og natureksperter.«

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.