Erhverv

Olieverdenen får en ny sværvægter med gigantfusion

Chevron, som netop er trådt ud af den danske del af Nordsøen, indtager med et kæmpeopkøb nu positionen som verdens tredjestørste oliekæmpe.

Texas er en af de regioner, hvor olieselskaber borer efter skiffergas og -olie i undergrunden. Foto: Eddie Seal/Bloomberg

I kampen for at dominere skiffergasudvindingen i USA har olieselskabet Chevron sat tænderne i konkurrenten Anadarko Petroluem. Prisen? Intet mindre end 50 mia. dollars, eller 330 mia. kr., inklusiv gæld.

Det betyder også, at Chevron - når og hvis købet endeligt går igennem - vokser sig ind i den helt store liga, hvor verdens største oliekæmper hersker: ExxonMobil, BP og Shell.

»Chevron tilslutter sig nu ultrakæmpernes rækker, og ’The Big Three’ bliver til ’The Big Four’,« skriver energikonsulentkoncernen Wood Mackinzie i en kommentar.

Anadarko accepterede Chevrons bud i kølvandet, at virksomheden havde afvist et andet bud fra Occidental Petroleum. Konsolideringen i oliebranchen ser dog ikke ud til at stoppe lige forløbig.

Værdien af selskaber, der fokuserer på skiffergas i USA, er raslet ned over de seneste par år. Det betyder også, at den slags handler begynder at se attraktive ud for de store olieselskaber.

»Det betyder også, at vi forventer at se flere handler i USA’s skiffergasregioner, fordi fokus på pengestrømme forbliver høj for olieudvindingsselskaberne, og større selskaber vil gerne udnytte skalagevinsterne,« skriver investeringsbanken Berenberg i en analyse.

Chevron borede i en lang årrække olie og gas op af den danske del af Nordsøen, men solgte for nylig sine ejerandele til franske Total.

..

BRANCHENYT
Læs også