Erhverv

Vestas-rival har bygget kæmpe havmøllepark i rekordtempo

Den tyske havmøllepark Arkona består af 60 kæmpehavmøller, som er opført på op til 37 meter dybt vand på blot 90 dage. Det svarer til en ny mølle for hver 36 timer.

Havmøller fra Siemens Gamesa er populære. Bl.a. har Ørsted - tidligere Dong Energy - brugt Siemens-havmøller til flere tyske projekter - bl.a. Borkum Riffgrund 1 (billedet), der blev indviet i 2015. Foto: Dong Energy

Siemens Gamesa har installeret 60 kæmpehavmøller med 75 meter lange vinger på blot 90 dage i forbindelse med byggeriet af en ny havmøllepark i Østersøen.

Det er ny rekord for havmølleparker i den tyske del af Østersøen, fastslår Siemens Gamesa, som kæmper med Vestas-ejede MHI Vestas Offshore Wind om den gule førertrøje på det globale havmøllemarked.

Andreas Nauen, topchef i havmølleforretningen i tysk-spanske Siemens Gamesa, er da også yderst tilfreds med byggeriet af den nye havmøllepark kaldet Arkona.

»Arkona-havmølleparken er et godt eksempel på det store bidrag, som offshore vindkraft allerede i dag yder til Tyskland,« siger Andreas Nauen i forbindelse med indvielsen af Arkona-parken, som ejes af tyske E.ON og det norske energiselskab Equinor.

De 60 havmøller, der blev installeret med en gennemsnitshastighed på 36 timer for hver ny mølle, er opført på 23-37 meter dybt vand i et 39 kvadratkilometer stort område, der ligger sydvest for Bornholm 35 kilometer fra den tyske ø Rügen.

Ud over en hurtig installation bryster Siemens Gamesa sig også af, at hele parken blev opført og gjort driftsklar på blot fem måneder.

»Takket være hurtige tekniske landvindinger har offshore vindkraft på bare få år udviklet sig til en omkostningseffektiv energikilde,« lyder det fra Andreas Nauen.

Fejringen af rekordbyggeriet sker blot dagen efter, at Siemens Gamesa kunne juble over, at man har indgået en ny aftale med den svenske energikæmpe Vattenfall om levering af i første omgang 76 af de såkaldte SG 10.0-193 DD-havmøller, der er monteret med vinger på 94 meter og har en effekt på 10 megawatt.

Mens Tyskland først nu har travlt med at opføre havmølleparker i Østersøen, har Danmark for længst opført flere parker i farvandet syd for Lolland.

Næste store projekt i Østersøen bliver opførelsen af Kriegers Flak, der ventes at så klar i 2021.

Parken, som Vattenfall opfører, kommer til at bestå af 72 Siemens Gamesa-møller hver med en effekt på 8,4 MW, og med en samlet effekt på knap 605 MW bliver parken Danmarks hidtil største.

Læs også