Erhverv

SAS-piloter strejker i hele Skandinavien - 72.000 passagerer bliver ramt

En strejke blandt flyselskabet SAS' piloter er en realitet. Næsten 700 flyafgange fredag er aflyst.

SAS-piloter strejker - reportage fra Københavns Lufthavn i Kastrup, fredag den 26. april 2019. Piloterne har valgt at strejke, fordi de ikke er nået til enighed med SAS om en ny overenskomst. Striden handler om løn og arbejdstid.. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix)

Titusindvis af SAS-passagerer bliver nu ramt af en strejke i det skandinaviske flyselskab.

Forhandlingerne om løn og vagtplaner mellem SAS og dets piloter er brudt sammen, og derfor har 1.400 piloter i Danmark, Norge og Sverige nu valgt at strejke. Det oplyser SAS i en pressemeddelelse fredag morgen.

SAS har aflyst 673 afgange fredag, hvilket rammer 72.000 passagerer.

»Det er meget beklageligt, at piloternes strejke vil have en negativ indvirkning på vores kunder. SAS er villig til at fortsætte forhandlingerne, men hvis piloternes krav skal opfyldes, vil det få store negative konsekvenser for selskabet. Alligevel har pilotforbundet valgt en konflikt,« udtaler Karin Nyman, kommunikationsdirektør hos SAS.

SAS vil sende sms'er og mails til de kunder, der bliver berørt af aflysningerne, oplyser selskabet.

SAS indgik i 2017 en ny kollektiv aftale med piloterne for en treårig periode. Overenskomsten skulle altså efter planen genforhandles i foråret 2020. Piloterne fik imidlertid en klausul om, at de kunne opsige aftalen et år før tid, og det har de benyttet de sig af.

Forhandlinger mellem flyselskabet SAS og dets piloter brød dog sammen i begyndelsen af april. Det fik flyselskabets piloter til at varsle konflikt fra den 26. april.

Og nu er konflikten så en realitet.

»Vi forventer, at man kan få samme tjenestevilkår som andre lavprisselskaber. SAS skal ikke være det ringeste sted at arbejde som pilot. Vi har ikke ufravigelige krav, men rimelige krav. Og vi har forsøgt at finde en løsning med SAS. Men det har set umuligt ud siden i nat,« siger Henrik Thyregod, næstformand i Pilotforeningen, til TV 2.

I værste fald kan en strejke koste SAS sit overskud på mindre end to uger, har aktieanalysechefen hos Sydbank, Jacob Pedersen, tidligere vurderet over for Ritzau.

»Det vil blive meget dyrt for SAS. Jeg vil forvente, at det vil koste omkring 75 til 100 millioner svenske kroner om dagen, hvis alle SAS’ fly skulle parkeres på landjorden på grund af sådan en strejke,« udtalte han.

BRANCHENYT
Læs også