Erhverv

Amerikansk kapitalfond overtager omstridt dansk ejendomsselskab

Den amerikanske kapitalfond Blackstone overtager det danske ejendomsselskab 360 North. Nils Jansson, der hidtil har stået i spidsen for 360 North, fratræder selskabet.

Den Sønderjyske By på Frederiksberg er en af de ejendomme, som Blackstone har forsøgt af købe. Arkivfoto: Googlemaps screendump.

Den amerikanske kapitalfond Blackstone overtager det danske ejendomsselskab 360 North, der hidtil har ageret spydspids for Blackstones indtog på det københavnske boligmarked.

Det oplyser Blackstone i en pressemeddelelse.

Overtagelsen betyder samtidig, at Nils Jansson, der hidtil har stået i spidsen for 360 North, fratræder.

»Overtagelsen er en naturlig udvikling af vores portefølje i Danmark. Vi er taknemmelige for Nils Jansson og holdet bag 360 North, der har etableret et af de bedste selskaber på deres område,« udtaler James Seppala, chef for Blackstones europæiske ejendomsportefølje, i pressemeddelelsen.

Netop partnerskabet mellem Blackstone og 360 North har fyldt godt i de danske medier det seneste års tid.

Blackstone, der hører til blandt verden største forvaltere af ejendomme, har de seneste år indledt et aggressivt opkøbstogt i København. Ifølge mediet EjendomsWatch har Blackstone opkøbt for mindst 7 mia. kr. de seneste år.

Selskabet 360 North har undervejs samarbejdet med Blackstone, og især Nils Janssons rolle har vakt opsigt. Nils Jansson er en gammel kending af det københavnske ejendomsmarked fra årene før finanskrisen. Da krisen ramte i slutningen af 00’erne gik hans selskaber konkurs.

Han har officielt beklædt rollen som investeringsdirektør i 360 North, mens han døtre formelt har ejet selskabet. Han har dog virket som ejendomsselskabets daglige leder.

360 North har rådgivet kapitalfonden med at opkøbe og renovere ejendomme i København, men hvordan aftalen mere konkret har været skruet sammen, er uklart.

Metoden har dog ikke skabt udbredt begejstring blandt flere af ejendommenes beboere. Kritikken, herunder fra Lejernes LO, går på, at Blackstone og 360 North renoverer slidte ejendomme for efterfølgende at hæve huslejen betragteligt. Også fra politisk side er der kommet fokus på fremgangsmåden.

Ifølge Berlingske har 360 North da også været involveret i en række sager i huslejenævnet i København i forbindelse med renovering af ejendomme.

BRANCHENYT
Læs også