Analytiker: Det ligner en kontrolleret overgang til ny CEO hos Vestas
Vindmølleproducenten Vestas annoncerede tirsdag sin topchefs, Anders Runevads, afgang den 1. august, samtidig med at afløseren i form af Henrik Andersen, administrerende direktør i Hempel og medlem af Vestas' bestyrelse, også blev præsenteret.
Selv om Anders Runevads ønskede exit fra Vestas isoleret set er negativt for Vestas-aktien, så lægger analysechef i Sydbank, Jacob Pedersen, vægt på, at processen ser planlagt og kontrolleret ud.
- Det er kæmpestore sko, der skal fyldes ud. Men Henrik Andersen har været en del af Vestas i flere år, så bestyrelsen har formentlig en god fornemmelse for, at han er den rette mand. Det er ikke grebet ud af luften.
Samtidig skabes der en overgangsperiode, hvor Anders Runevad vil være til rådighed som rådgiver for bestyrelsesformand Bert Nordberg og den kommende topchef frem til midten af 2020.
- De lander det på en god måde. Den overgang, man lægger op til, ser ud til at være fornuftig og kontrolleret, og Runevad sidder til 1. august og kan lave en fornuftig overlevering. Det kan investorerne være tilfredse med, siger Jacob Pedersen.
- Det ser ud til, man gør alt for at bevare den nuværende ånd.
Anders Runevad overdrager et Vestas, som han overtog på vej ud af krise, men som i dag er verdens førende producent på landvind med en stærk produktportefølje og en stærk position på de vigtigste globale markeder, vurderer Sydbanks analytiker.
Derfor er udfordringen for Henrik Andersen at fortsætte den udvikling, men samtidig navigere i fremtidens udfordringer.
- Henrik Andersen skal sikre sig, at Vestas følger med ind i fremtiden. Koncernen har allerede taget vigtige skridt. Der er overhovedet ikke brug for en revolution, men Henrik Andersen skal sikre, at Vestas fortsat investerer i de rette teknologier, og han skal navigere rigtigt i de nye muligheder og udfordringer, der er.
Jacob Pedersen peger på flere områder, hvor Vestas skal vælge rigtigt. Blandt andet inden for ejerdeltagelse i projekter og den fortsatte udvikling af Vestas' serviceorganisation, som også passer på andre producenters vindmøller. Endelig bevæger udviklingen sig mod hybridprojekter, hvor vindturbiner skal producere strøm sammen med andre energiformer, herunder solenergi, og fungere sammen med forskellige, nye lagringsteknologier.
/ritzau/FINANS