Erhverv

Ansatte kræver bonus efter Fætter BR-konkurs

En række tidligere ansatte i Top-Toy kræver en fastholdelsesbonus udbetalt fra legetøjskoncernens konkursbo. Sagen kan ende i Højesteret, vurderer kurator.

Fætter BR's tidligere ejer, Top-Toy, måtte lade sig gå konkurs i slutningen af december. En række tidligere ansatte kræver en bonus fra konkursboet. Foto: Mogens Flindt

En række tidligere medarbejdere i Top-Toy har anmeldt et krav om fastholdelsesbonusser mod legetøjskæmpens konkursbo.

Hvor stort det samlede krav er, eller hvor mange medarbejdere det konkret drejer sig om, har kurator Søren Aamann Jensen fra Kromann Reumert endnu ikke noget overblik over.

Men han vurderer, at det drejer sig om 10-20 personer i hvert af de fem nordiske lande, hvor Top-Toy var til stede.

Bonusaftalen svarer typisk til tre måneders løn og er ikke dækket af Lønmodtagernes Garantifond, oplyser Søren Aamann Jensen.

Han afviste tirsdag kravene om fastholdelsesbonusser på et fordringsprøvelsesmøde i København.

»I november 2017 blev der lavet en lang række aftaler med forskellige typer ansatte i Top-Toy om, at de ville få en bonus, hvis de stadig var ansat i begyndelsen af 2019. Da selskabet nåede at gå konkurs inden, er det vores opfattelse, at vi ikke er forpligtet til at videreføre bonusaftalerne,« siger Søren Aamann Jensen til Finans.

Ifølge Søren Aamann Jensens opfattelse er der sket en ændring i konkursloven, som åbner for, at bonusaftaler er et usikkert krav frem for et massekrav i et konkursbo. Massekrav er de krav, der kommer først, når der skal udbetales penge fra et konkursbo.

»Der er noget meget principielt over denne sag om fastholdelsesbonusser. Nu skal de ansatte og fagforeningerne, der har fremsat kravet, tage stilling til, om de vil stævne os for domstolene. Det er vores indtryk, at det vil ske, og jeg tror, at sagen går hele vejen til Højesteret,« siger kuratoren.

Top-Toy, der beskæftigede omkring 3.000 ansatte, kom den 30. november 2018 med den overraskende melding, at den ville gå i rekonstruktion. Anledningen var et årsregnskab, hvor det havde været nødvendigt at nedskrive værdien af Top-Toys værdier så voldsomt, at egenkapitalen i selskabet var glødende negativ.

Storaktionæren EQT og stifterfamilien Gjørup kunne ikke enes med bankerne om, hvor mange penge selskabet kunne låne, og hvor meget mere kapital de to ejere var villige til at skyde ind.

Rekonstruktionen slog dog fejl, og i stedet endte det i en konkurs kort før nytår. Omkring tre uger efter købte Salling Group det danske varelager og rettighederne til Fætter BR-brandet.

BRANCHENYT
Læs også