Erhverv
0

Ejet af ukendt millionær-familie: Pankas slår rekord

Der er gode penge i asfalt for den velbeslåede danske Trock-familie.

Pankas hneter halvdelen af sin omsætning i Tyskland. Foto: PR

En i offentligheden ukendt dansk familie har skabt en milliardvirksomhed, der sidste år firedoblede bundlinjen.

Det drejer sig om familien Trocks asfalt- og vejvirksomhed Pankas, der efter flere år med heftig vækst nu kan præsentere et rekordregnskab. I 2018 omsatte koncernen for 1,2 mia. kr. - det højeste nogensinde - og overskuddet efter skat slog også rekord med 31,6 mio. kr.

»Pankas er i storform. Vi har virkelig høstet de første frugter af den strategiplan, som vi lancerede i 2016. Her satte vi særligt fokus på risiko og på ekspansion især i Østeuropa, hvor der er gang i mange profitable infrastrukturprojekter i disse år,« siger økonomidirektør i Pankas, Gert Lund Storgaard.

Pankas blev i 1939 grundlagt af to ingeniører, der fandt på at imprægnere datidens vejbelægninger. Kort efter kom familien Trock med som investor, og i dag ejer familien fortsat aktiemajoriteten.

Pankas har specialiseret sig i fremstilling af asfaltmaterialer, men er også i højere grad begyndt at tage specialopgaver ind, fortæller Gert Lund Storgaard. Han nævner en ny niche med vedligeholdelse og renoveringer af tyske lufthavne som eksempel.

»Dette kombineret med øget fokus på at vælge opgaver, hvor vi kan styre risikoen og udførslen af de enkelte entrepriser, er også med til at skabe den fleksibilitet, der har været rigtig vigtig i vores risikostyring og for vores profitabilitet,« fastslår økonomidirektøren.

På sin vækstrejse har Pankas de senere år købt en række udenlandske virksomheder. Koncernen med hovedsæde i Vedbæk omfatter i dag 22 virksomheder og er aktiv i otte lande.

Målet er at nå en omsætning i 2021 på 1,4 mia. kr. Den vækst skal komme fra både Danmark, Tyskland og Østeuropa, og Gert Lund Storgaard vil ikke udelukke, at det kan nås inden 2021.

»Det kan både ske organisk og ved opkøb, og timingen af opkøb spiller jo en væsentlig rolle. Vores fokus, når det kommer til nye markeder, er EU-nære lande med tyngde i de områder i Østeuropa, hvor vi endnu ikke er til stede,« siger han.

Egenkapitalen i Pankas var ved udgangen af 2018 på 210 mio. kr.

BRANCHENYT
Læs også