Toplæger undsiger Ambus stort anlagte fremtidshåb
Mens Ambu drømmer om at erobre en større del af det gigantiske milliardmarked for endoskoper, sår to af landets førende eksperter nu tvivl om et af Ambus vigtigste salgsargumenter.
Ambus nye topchef kan få mere end vanskeligt ved at holde fast i de seneste års vækstmirakel i den danske medicokoncern. To danske toplæger sår nemlig tvivl om mulighederne for at gøre C25-selskabets nye guldhåb til den kæmpe milliardforretning, som den fyrede forgænger Lars Marcher aggressivt og insisterende har lagt op til.
Det springende punkt er, om Ambu kan kopiere succesen med engangsudstyr til kikkertundersøgelser i lungerne, så de også kommer til at levere udstyr til undersøgelser i andre indre organer. Det kræver, at smittefaren ved de konkurrerende genanvendelige produkter kan dokumenteres, og at engangsprodukterne bliver bedre.
»Der er relativt lang vej igen, før engangsudstyret kan opnå en tilfredsstillende kvalitet, og for mig er infektionsproblematikken ikke dominerende i forhold til de endoskoper, vi benytter i dag,« siger Flemming Bendtsen, professor og overlæge ved Hvidovre Hospitals gastroenhed.
Aktiekursen i Ambu er faldet med over 25 pct., siden topchefen igennem 10 år, Lars Marcher, blev fyret i fredags. Onsdag tiltrådte den nyudnævnte topchef, og allerede i weekenden står han foran 15.000 læger og eksperter på en stor konference i USA.
Ambu er gået målrettet efter det amerikanske marked, hvor selskabet har slået på, at man skal gå over til engangsudstyr, fordi der har været problemer med bakterier på genanvendelige endoskoper.
Men ifølge Peter Vilmann, professor i endoskopi på Herlev og Gentofte Hospital, er smitteproblemet kun dokumenteret på ét ud af tre områder, som Ambu satser på, nemlig duodenoskoper til galdevejsundersøgelser.
»Koloskoper og gastroskoper til undersøgelse af hhv. tyktarm og mavesæk og tolvfingertarm ved vi ikke rigtig noget om på nuværende tidspunkt,« siger han.
Koloskoper og gastroskoper til undersøgelse af hhv. tyktarm og mavesæk og tolvfingertarm ved vi ikke rigtig noget om på nuværende tidspunkt.
Ifølge en aktieanalyse fra Carnegie, som Finans er i besiddelse af, er Ambu kommet i unåde hos flere amerikanske læger, fordi selskabet har opført sig aggressivt med advarsler om smittefaren i de eksisterende produkter. Carnegie har afvist at kommentere analysen.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Ambus bestyrelsesformand Jens Bager eller Juan-José Gonzalez, men ifølge finansdirektør Michael Højgaard tror selskabet fortsat på, at smittefaren skal bane vejen for engangsprodukter. Han afviser samtidig, at selskabet har været for aggressive.
»Vores sælgere er ikke aggressive. Men det er en svær situation, hvor der på den ene side er et dokumenteret problem, og på den anden side er der endnu ikke tilgængelige tekniske løsninger på problemet,« skriver han i en e-mail.
Lars Marcher har ingen kommentarer.