Erhverv

Nu rammer hotelboom også provinsen

Hotellerne uden for København har for første gang i mange år markant fremgang i omsætningen. Flere turister i provinsen er hovedårsagen.

Hotellerne i provinsen har fået flere gæster.
Foto: Rune Aarestrup Pedersen

Flere års hotelboom i København breder sig nu til provinsen.

Efter adskillige år med svigtende resultater har hotellerne uden for hovedstadsregionen markant fremgang. Samtidig ser hotelejerne optimistisk på udviklingen i de nærmeste år.

To ud af tre hoteller uden for København øgede omsætningen i 2018. Flertallet af dem oplevede en vækst i forretningen på mere end 10 pct.

Det viser tal fra Horesta, der er hotellernes og restauranternes brancheorganisation.

Fremgangen er hårdt tiltrængt for provinsens hoteller, som har været igennem en række hårde år.

»Det er glædeligt, at fremgangen for hotellerne nu også kan mærkes i provinsen, hvor man i mange år har haltet bagefter udviklingen i København. Hotellerne har investeret i at forbedre produktet, og det er medvirkende til fremgangen,« siger Katia Østergaard, adm. direktør i Horesta.

Det er glædeligt, at fremgangen for hotellerne nu også kan mærkes i provinsen, hvor man i mange år har haltet bagefter udviklingen i København.

Katia Østergaard, adm. direktør i Horesta.

Mere end halvdelen af hotellerne forbedrede indtjeningen sidste år. 22 pct. havde en markant fremgang i salget. Kun 25 pct. havde en svagere omsætningen i forhold til året før.

Hoteller med under 100 værelser havde den største fremgang. Netop denne gruppe af overnatningssteder har haft det sværest siden finanskrisen for mere end 10 år siden.

Det er et stigende antal turister, som er hovedårsag til provinshotellernes fremgang.

»Danskerne rejser mere, og der kommer flere udenlandske gæster. Tidligere havde den voksende turisme størst effekt på hotellerne i København. Nu kommer der flere turister i resten af landet,« siger Katia Østergaard.

Danskerne rejser mere, og der kommer flere udenlandske gæster.

Katia Østergaard, adm. direktør i Horesta.

Hun tilføjer, at det er blevet mere populært at holde ferie uden for storbyerne både blandt danske og udenlandske rejsende.

61 pct. af hotellerne uden for hovedstaden oplevede i 2018 et øget antal individuelle ferierejsende, mens halvdelen havde flere forretningskunder.

Konjunkturanalysen fra Horesta viser, at optimismen har bidt sig fast.

77 pct. af hotellerne venter at få flere gæster i 2019, og 52 af hotelejerne venter at øge omsætningen i år. Kun 11 pct. forventer et fald i salget i 2019.

Trods fremgangen i provinsen er der fortsat et stort efterslæb til hotellerne i København, som i de seneste år har haft høj belægning og leveret rekordregnskaber.

BRANCHENYT
Læs også