Tusinder af unge afvises på uddannelser, der kan føre direkte til et arbejde

En række uddannelser afviser op mod 8 af 10 kvalificerede ansøgere, selv om arbejdsgiverne nærmest står i kø for at aftage de færdiguddannede unge. Det vil industrien have lavet om.

Der er rift om unge som Thor Olesen med de rette it-kompetencer. Han føler sig privilegeret i forhold til de muligheder, som det giver. Firmaerne vil gerne have uddannet flere som ham. Foto: Mathias Svold Recruitere kontakter jævnligt Thor Olesen for at høre til hans ønsker og fortælle ham om mulighederne på arbejdsmarkedet. Foto: Mathias Svold Om det er muligt at udvide antallet af pladser på et studium afhænger bl.a. af de fysiske forhold i f.eks. auditorier og laboratorier - samt antallet af undervisere, mener Anders Bjarklev, talsmand for landets universitetsrektorer

Foto: Thomas Emil Sørensen

På IT-Universitetet i København er den 24-årige Thor Olesen i færd med at forberede sig til sommerens eksaminer. Uanset hvordan det går, og selv om han ikke får sin kandidatgrad i år, står firmaer allerede klar til at ansætte ham til en ikke urealistisk startløn på omkring 40.000 kr. om måneden. For han har allerede bestået en bachelor i softwareudvikling, før han fortsatte med at læse datalogi.

»Det er næsten overvældende med al den interesse, når alle døre står åbne,« mener Thor Olesen...

Læs også
Top job