Erhverv

Mærsk klarer sig dårligere end ventet: Ramt af nyt millionunderskud

Transportkæmpen er kommet dårligere igennem årets første tre måneder end ventet.

Foto: AP/Christophe Gateau

A.P. Møller-Mærsk har ikke haft fart nok på udviklingen i årets første tre måneder til at leve op til analytikernes forventninger. Hverken på top- eller bundlinjen har den store transportgigant kunnet indfri forventningerne, viser kvartalsregnskabet, som er blevet offentliggjort fredag morgen.

Omsætningen er steget med mere end 200 mio. dollars til 9.540 mio. dollars, men analytikerne havde ventet, at tallet ville ende på 9.710 mio. dollars. Mens driftsresultatet (EBITDA) på 1.236 mio dollars ramte plet i forhold til forventningerne, ramte A.P. Møller-Mærsk forbi skiven på bundlinjen.

De fortsættende dele af transportkæmpen kom igennem kvartalet med et underskud på 104 mio. dollars, og det underliggende resultat for de fortsættende dele af koncernen endte på minus 69 mio. dollars. Det svarer til 463 mio. kr.

Selv om hverken resultatet eller det underliggende resultat for de fortsættende aktiviteter i A.P. Møller-Mærsk kunne matche analytikernes forventninger, er der tale om fremgang i forhold til samme periode sidste år. Her endte resultatet for de fortsættende aktiviteter på minus 311 mio. dollars, mens det underliggende resultat lød på 329 mio. dollars.

På direktionsgangen i A.P. Møller-Mærsk fokuserer man på fremgangen.

»Vi har fået en god start på 2019,« lyder det fra Søren Skou, adm. direktør i A.P. Møller-Mærsk i forbindelse med regnskabet.

Den adm. direktør hæfter sig ved fremgangen i omsætningen og driftsresultatet, en styrket balance og en reduceret gæld.

»Der er fortsat god fremdrift på vores strategiske transformation. Energiforretningerne er endeligt skilt ud, vi har taget endnu nogle skridt i integrationen på tværs af organisationen og samtidig lanceres nye produkter indenfor logistik og service,« lyder det videre fra Søren Skou.

A.P. Møller-Mærsk fastholder forventningerne til 2019. Koncernen forventer således fortsat et driftsresultat på 5 mia. dollars for de fortsættende aktiviteter. Men selskabet fremhæver dog, at bl.a. handelskrigen mellem USA og Kina kan komme til at spille en rolle.

»Vi står fortsat overfor væsentlige usikkerheder i form af svagere makroøkonomiske tal, påvirkningen fra handelsspændingerne mellem Asien og Nordamerika og implementeringen af IMO 2020. I første kvartal har volumen på Stillehavsruten mellem Asien og Nordamerika vist tegn på tilbagegang, og de nye toldsatser kan potentielt reducere den forventede vækst i de globale containervolumener med op til 1 procentpoint,« udtaler Søren Skou.

I forbindelse med regnskabet har A.P. Møller-Mærsk løftet sløret for en ny dividendepolitik, hvor selskabet vil lave et aktietilbagekøbsprogram på 10 mia. kr. over en periode på op til 15 måneder.

Mio. dollars 1. kvartal 2019 1. kvartal 2018
Omsætning 9.540 9.305
Ebitda 1.236 931
Resultat for fortsættende aktiviteter -104 -311
Underliggende resultat af fortsættende aktiviteter -69 -329
Resultat for afviklede aktiviteter -552 2.981
Samlet resultat for koncernen -656 2.670
BRANCHENYT
Læs også