Erhverv

Juridisk slagsmål trækker tænder ud: Den ombejlede vækstkomet 3Shape i brat opbremsning

Overskuddet er mere end halveret i 3Shape, der i fjor brugte i nærheden af 150 mio. kr. på et juridisk slagsmål med anklager om brud på 35 patenter.

Tais Clausen og Nikolaj Deichmann har sammen stiftet 3shape, der er i modvind på det amerikanske marked i forlængelse af en juridisk strid med virksomhedens tidligere partner Align.

Den ombejlede vækstkomet 3Shape er bremset kraftigt op, efter at selskabet er røget i infight med sin tidligere samarbejdspartner i USA. Tvisten har krævet en hær af advokater og kostede i omegnen af 150 mio. kr. i fjor.

3Shapes overskud på salg af især 3D-scannere til tandlæger er mere end halveret i forhold til 2017.

»Stort set alle geografier vokser rigtig flot, og så har vi enkelte, som ikke leverer på den plan, vi lagde. Det gælder bl.a. USA, som er et stort marked for os, så det kan vi mærke,« siger Nikolaj Kromann Jørgensen, finansdirektør hos 3Shape.

Når der korrigeres for en stor lagereffekt i 2017, voksede 3Shapes omsætning ifølge finansdirektøren ca. 20-25 pct. i fjor.

Det er markant lavere end tidligere, og det samme gælder altså indtjeningen.

Udfordringerne kan i høj grad henføres til 3Shapes juridiske batalje med sin tidligere samarbejdspartner Align Technologies, der er børsnoteret i USA og har en markedsværdi på 150 mia. kr.

Tandlæger har tidligere kunnet bestille Aligns storsælgende bøjler – til at rette tænder – efter at de har scannet patienternes mund ved hjælp af 3Shapes højteknologiske grej.

3shape
 • 3Shape er en højteknologisk virksomhed med hovedkontor i København
 • Selskabet blev stiftet af Tais Clausen og Nikolaj Deichmann i 2000, da de kom lige fra skolebænken
 • 3Shape producerer 3D-scannere og software til især tandlægeindustrien
 • I dag har selskabet over 1.500 ansatte
 • Stifterne har haft forskellige roller undervejs - siden 2017 har de kørt et parløb som co-CEO’s
 • Men Align vil ikke længere samarbejde med 3Shape, som amerikanerne bl.a. beskylder for at bryde 35 patenter.

  3Shape afviser alle anklager og er gået til modangreb på Align, men bundlinjen er i øjeblikket, at slagsmålet trækker økonomiske tænder ud på den danske lilleput.

  Derudover øger det usikkerheden om fremtiden for 3Shape, fordi Align går efter at forbyde import af 3Shapes scannere i USA – det vigtigste marked overhovedet.

  »Det rammer lige i hjertet af deres forretning,« siger en partner i en af Europas ledende kapitalfonde, der længe har fulgt 3Shape.

  Det danske selskab satser på, at nye konkurrenter til Align vil mere end opveje det glippede salg som følge af det forliste samarbejde.

  »Når vi ikke har samarbejdet med Align, er vores scanner mindre attraktiv for de tandlæger, der vil lave bøjlebehandling. Heldigvis er der rigtig mange virksomheder, som gerne vil ind på dette attraktive bøjlemarked, og vi kan se, at antallet er steget markant det seneste år,« siger Nikolaj Kromann Jørgensen.


  10 idéer, der kan ændre Danmark
  Få historierne om de iværksættere, der har potentialet til at redefinere dele af dansk erhvervsliv. Få magasinet her
  BRANCHENYT
  Læs også