Erhverv

Brødres milliardselskab ramt af tørketab

Tørketab i Danmark og svinesygdomme i Kina har i 2018 kostet dyrt for de sønderjyske brødre Claus og Hans Otto Ewers. Indtjeningen i deres selskab Sønderborg Korn er styrtdykket.

Artiklens øverste billede
Sønderborg Korn, som blandt andet omfatter grovvareselskabet Brødr. Ewers, har haft faldende indtjening i 2018. Selskabet ejes og ledes af Hans Otto Ewers (tv.) og Claus Ewers. Foto: Joachim Ladefoged

Brødrene Ewers netværk af grovvare- og landbrugsselskaber var ramt af modgang på flere fronter i 2018.

Det fremgår af regnskabet for Sønderborg Korn ApS, som netop er offentliggjort.

Sønderborg Korn ApS er moderselskab for brødrene Claus og Hans Otto Ewers ejerskab af blandt andet det store sønderjyske grovvareselskab Brødr. Ewers.

Omsætningen i Sønderborg Korn er i 2018 øget 6 pct. til 1,63 mia. kr. Resultatet før skat, som sædvanligvis er i niveauet 70-85 mio. kr., er til gengæld styrtdykket til 18 mio. kr. Resultatet betegnes i regnskabet som »utilfredsstillende og under det forventede«.

Brødrene forklarer i regnskabets ledelsesberetning, at faldet i indtjeningen til dels kan forklares ved »manglende behandlings- og tørringsindtægter som følge af tørken i 2018 samt dels, at aktiemarkedet i 2018 har oplevet tilbagegang«.

Også mastodonterne i den danske grovvarebranche, DLG og Danish Agro, mistede i 2018 en stor del af deres indtjening som følge af tørken. Den brandvarme sommer resulterede i den ringeste høst i hundrede år, hvilket medførte, at grovvareselskaberne havde mindre mængder korn at handle med. Samtidig stod grovvareselskabernes korntørringsanlæg af gode grunde stille hele sommeren.

Det er dog ikke kun tørken, der har reduceret indtjeningen i Sønderborg Korn. Af regnskabet fremgår det, at »en associeret virksomhed med drift i Kina har haft driftsudfordringer samt været påvirket af de lave svinenoteringer. Dette har medført et underskud, hvilket direkte påvirker koncernens resultat.«

Virksomheden, der henvises til, er Scandinavian Farms Invest, som Ewers-brødrene ejer en stor del af.

Scandinavian Farms har i løbet af de seneste syv år etableret en gigantisk svinefarm på Kinas østkyst. Frem til 2017 havde farmen flere år med solide overskud og produktionskapaciteten var gradvist øget til 300.000 slagtesvin årligt. De seneste år har farmen imidlertid været ramt af forskellige smitsomme svinesygdomme, og samtidig begyndte den frygtede svinepest at sprede sig voldsomt i området omkring farmen.

»Vores egen dårlige driftsøkonomi kombineret med en stigende risiko for at få svinepest ind på farmen fik os til sidst til at nedslagte hele besætningen,« fortalte Claus Ewers, direktør i Sønderborg Korn og Scandinavian Farms Invest, for et par uger siden til Finans.

Ved at tømme staldene helt og foretage en såkaldt sanering håber ledelsen i Scandinavian Farms at få udryddet de sygdomme, der har spoleret farmens driftsøkonomi. Det er imidlertid en bekostelig øvelse, som i ventes at medføre et besætningstab i niveauet 150 mio. kr., som bogføres i 2019-regnskabet.

Det er blandt andet derfor, at Ewers-brødrene i 2019 venter et koncernresultat på niveau med 2018.

»Aktiemarkedet forventes at have en positiv fremgang. Dog forventes der et stort underskud i associeret virksomhed (Scandinavian Farms, red.) i 2019, hvilket vil afspejle sig i koncernens resultat«.

Mens situationen er alvorlig for brødrens landbrugsselskab i Kina, kan de glæde sig over fremgang i et andet associeret selskab, DUI Holding, der driver landbrug med svin, kvæg og kornproduktion i Ukraine. Selskabet har været hårdt ramt af krisen og de store valutakursfald i Ukraine. Men situationen har den seneste tid været mere stabil, og selskabet leverede i 2018 et overskud på 32 mio. kr.

Sønderborg Korn ApS nøgletal (mio. kr.)    
  2018 2017 2016 2015 2014
Omsætning 1627 1535 1544 1454 1186
Resultat før skat 18 72 86 84 29
Egenkapital 406 398 385 318 250

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.