Erhverv

Især ét land tjener på handelskrigen - det er hverken USA eller Kina

Virksomheder i både USA og Kina har fundet andre leverandører i takt med de stigende toldsatser.

Handelskrigen har mange ofre. Men nogle lande tjener godt på, at de pludseligt bliver valgt til som alternative leverandører til USA og Kina. Foto: AP

I en handelskrig er der flest tabere. Men der er også vindere, når virksomhederne i USA og Kina skal finde alternative leverandører.

Og den største vinder har indtil videre været Vietnam. Landet har fået en stigning i sit bruttonationalprodukt (BNP) på 7,9 pct., viser en gennemgang fra finanshuset Nomura, skriver CNBC.

»Nogle importører i USA og Kina er villige til at lade det gå ud over en del af deres indtjening ved de gensidige stigende toldsatser. Men historisk vil det betyde en omlægning af handelsstrømmene. Det viser erfaringerne fra tidligere handelskrige,« skriver analytikerne hos Nomura.

Udover Vietnam har handelskrigen givet øget indtjening for Taiwan, Chile, Malaysia, Argentina og Hongkong.

Eksportører i Vietnam og Taiwan har især solgt deres varer til USA, mens de øvrige i toppen primært har mærket øget efterspørgsel fra Kina.

Virksomhederne i USA har især været på udkik efter alternative leverandører inden for tilbehør til mobiltelefoner, reservedele til kontormaskiner, hardware til it, møbler og rejser.

I Kina har efterspørgslen været på sojabønner, fly, hvede og uldprodukter.

Nomura siger dog også, at deres undersøgelse ikke giver det fulde billede af effekterne af handelskrigen mellem USA og Kina.

»Der er mange forskellige kræfter i spil, og den overordnede økonomiske konsekvens vil for de fleste tredjeparts lande være negativ,« lyder det fra Nomura.

Blandt de negative konsekvenser af handelskrigen er tilbageholdenhed med investeringer og faldende efterspørgsel i både USA og Kina.

BRANCHENYT
Læs også