Erhverv

Kvinder i opgør med højhælede sko på arbejdspladsen

Den japanske sundhedsminister mener, at højhælede sko er en nødvendig del af kvinders "arbejdsuniform".

Japanske kvinder vil ikke længere tvinges til at gå med høje hæle på arbejde. Foto: Jens Kalaene/dpa/AP

En japansk kvinde vil have det forbudt ved lov, at arbejdsgivere kan forlange, at kvinder skal bære højhælede sko som en del af deres arbejdsuniform.

Men da hun afleverede en masse underskrifter, samlet ind online, til Japans sundhedsministerium, blev kravet senere afvist af sundhedsminister Takumi Nemoto, skriver Reuters.

»Jeg mener, at det er inden for, hvad der er almindeligt accepteret som nødvendigt og passende på en arbejdsplads. Og det er normal praksis,« svarede Takumi Nemoto, da et medlem af oppositionen spurgte til kravet.

Det er den 32-årige Yumi Ishikawa, der har startet protesten under #KuToo, der spiller på de japanske ord for sko (kutsu) og smerte (kutsuu).

Hun arbejder i en begravelsesforretning, og her forventes det af hende, at hun har sko på med 5-7 cm høje hæle.

Selv om mange japanske virksomheder ikke direkte forlanger, at deres kvindelige ansatte skal have sko med høje hæle på, så er det en tradition, og det forventes af kvinderne.

»Det er som om mænd ikke helt fatter, at det både kan være smertefuldt og føre til fodskader at gå rundt på høje hæle. Men selv om det ikke gør ondt, så ser jeg gerne, at kravet bliver sidestillet med chikane,« siger Yumi Ishikawa.

Det japanske sundhedsministerium siger, at man undersøger henvendelsen og ikke har yderligere kommentarer.

Læs også
Top job