Erhverv

Trods millioner af brugere: Dansk vin-app taber fortsat millioner

Trods et stigende brugertal fortsætter vin-appen Vivino med at køre med store underskud, viser nyt regnskab.

Heini Zachariassen trådte i marts tilbage som CEO i Vivino efter otte år på posten. Han sidder stadig i bestyrelsen og har fået titlen som chief evangelist officer, som er selskabets ansigt udadtil. Arkivfoto: Ricky John Molloy.

Selv om millioner af forbrugere verden over har downloadet den danske vin-app Vivino, kniber det fortsat med at få vekslet den store popularitet til sorte tal på bundlinjen.

Vivino er en app, der gør det muligt for brugerne at scanne en vinflaske og dermed se andre brugeres anmeldelse af vinen, samt flaskens gennemsnitspris.

Desuden fungerer Vivino også som en handelsplatform, hvor appen får en lille del af prisen for at formidle købet.

Vivino ApS, der det danske ben af forretningen, kom ud af 2018 med et underskud på 50,7 mio. kr., og dermed fortsætter vin-appen med at køre med røde tal. Antallet af brugere er i samme periode vokset til ca. 35 mio., afslører vin-appens regnskab.

I 2017 lød underskuddet på knap 33 mio. kr., og faktisk har Vivino endnu ikke præsteret et overskud, siden appen gik i luften for snart ni år siden.

Men ifølge Heini Zachariassen, der var med til at stifte Vivino og i dag sidder i bestyrelsen, har det heller ikke været planen, at Vivino skulle kaste et overskud af sig i år.

»Man bliver ikke global markedsleder, hvis man tænker på bundlinjen de første 8-10 år. Hvis vi i dag havde de samme omkostninger som for halvandet år siden, var vores bundlinje faktisk positiv nu. Men det handler om at vinde alle de markedsandele, vi kan, så længe markedet ikke er modnet. Og det koster,« fortalte Vivino-stifteren i november sidste år.

Som følge af årene med underskud har Vivino i dag en negativ egenkapital på 120,8 mio. kr.

I regnskabet påpeges det dog, at moderselskabet bag Vivino, Vivino Inc., der er registreret i USA, foreløbig har forpligtet sig til at holde hånden under Vivino til udgangen af 2019.

Gennem årene har flere investorer spyttet adskillige millioner i appen. Den danske kapitalfond Seed Capital har været med ombord siden 2011, og sidste år hentede Vivino ligeledes 130 mio. fra en gruppe internationale venturefonde.

Vivino blev skabt i 2010 af Heini Zachariassen og Theis Søndergaard. I dag sidder Heini Zachariassen i bestyrelsen, efter han i flere år indtog posten som direktør, men trådte tilbage i marts sidste år.

Direktionen udgøres i dag af den tidligere vicepræsident for Ebay Chris Tsakalakis og Theis Søndergaard.

Vivino har i dag kontorer i en række byer verden over – herunder San Francisco og København.

10 idéer, der kan ændre Danmark
Få historierne om de iværksættere, der har potentialet til at redefinere dele af dansk erhvervsliv. Få magasinet her
BRANCHENYT
Læs også