Fagbevægelsen og advokater efterlyser nye mål for arbejdsskader
16 år i træk har Ankestyrelsen ikke indfriet sine egne mål for sagsbehandlingstid, og nu kræver både fagbevægelsen og advokater, at der bliver rettet op. Minister vil følge sagen nøje.
Det står så sløjt til med sagsbehandlingstiden i Ankestyrelsen, at styrelsen i 16 år i træk ikke har kunnet leve op til egne mål om en gennemsnitlig sagsbehandlingstid på 13 uger.
Faktisk tager det i snit over 21 uger, og det får styrelsen kritik for i den seneste rapport fra Statsrevisorerne, der gennem årene løbende har set på sagsbehandlingstiden.
I sager om arbejdsskader er der slet ingen målsætning, og her er den gennemsnitlige ventetid 31 uger. Det er dels alt for meget, og dels burde der være en målsætning, lyder det fra flere fronter.
»Det er meget, meget deprimerende, at det tager så lang tid, for det burde ikke tage over et år at sagsbehandle en arbejdsskade. Den åbenlyse forklaring er mangel på folk, men jeg kan stadigt ikke forstå, at det skal tage så lang tid,« siger Leif Donbæk.
Han er advokatfuldmægtig i Sandager Advokater, der fører sager mod Ankestyrelsen. Leif Donbæk har tidligere arbejdet i Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, AES, som er første instans i de sager, der kan ende i Ankestyrelsen, og hans oplevelse er, at især udflytningen af styrelsen har kostet kvalificeret mandskab - dog uden at det alene kan forklare problemerne.
»For de skadelidte er det katastrofalt med store privatøkonomiske konsekvenser, at det tager så lang tid,« siger Donbæk.
Det er helt uacceptabelt, at berørte borgere skal vente så lang tid på, at der træffes afgørelse i sager, som har stor betydning i deres liv.
Karsten Høj er partner i Elmer Advokater, og hans indtryk af sagsbehandlingen er, at »det er gået fra dårligt til værre«, bl.a. som følge af udflytningen. Han har ikke konkrete forslag til, hvordan tiden kan nedbringes, men mener, den skal ned, fordi der ofte er tale om folk, der er kommet alvorligt til skade, og her er det en ekstra belastning, at det trækker ud.
»Der bør være en målsætning for arbejdsskadesager, måske med underopdeling på de enkelte typer af klagesager, og man kan undre sig over, at der ikke er et mål for det,« siger han.
I Fagbevægelsens Hovedorganisation, FH, er næstformand Ejner Holst også klar til konkrete mål:
»Det kunne være en mulighed at indsætte målsætninger for sagsbehandlingstiden på arbejdsskadeområdet, hvis dette bidrager til, at området prioriteres i Ankestyrelsen. Da Ankestyrelsen sjældent indhenter nye oplysninger til sagen, vil en målsætning kunne sættes væsentlig lavere end den nuværende sagsbehandlingstid.«
Ankestyrelsen hører under Social- og indenrigsministeriet, som formelt svarer på Statsrevisorernes beretning. I den erkender ministeriet, at sagsbehandlingstiden er for lang, og i en mail til Finans skriver minister Astrid Krag, at hun er opmærksom på problemet:
»Det er helt uacceptabelt, at berørte borgere skal vente så lang tid på, at der træffes afgørelse i sager, som har stor betydning i deres liv. Derfor er det selvsagt en bunden opgave at få nedbragt sagsbehandlingstiderne i Ankestyrelsen. Foreløbigt er der med en merbevilling til Ankestyrelsen på 35 mio. kr. i 2019 understøttet, at de kan få nedbragt de alt for lange sagsbehandlingstider. Jeg vil nøje følge med i, om det går den rigtige vej og i hvilket tempo, og også overveje om vi har yderligere muligheder, for det er klart, at ventetiden er urimeligt hård for de borgere, der rammes af den.«