Altor slås med store underskud i sine danske selskaber: Nu skal store tab vendes til fremgang
Kapitalfonden Altor har lidt store tab på flere af sine danske investeringer men forventer, at udviklingen vender i år, lyder meldingen fra partner Søren Johansen.
Den svenske kapitalfond Altor kæmper i øjeblikket på flere fronter.
Ikke nok med at Altor forbereder sig på et juridisk slagsmål med kreditorer og investorer efter fondens hovedrolle i OW Bunker-skandalen, der endte i en spektakulær konkurs og milliardtab. Altor kæmper med at få styr på flere af sine øvrige danske investeringer, hvoraf flere er ude i økonomiske problemer.
Eksempelvis tabte printspecialisten Tresu Group fra Kolding og Haarslev Industries fra Søndersø, der arbejder med procesteknologi, samlet set godt og vel 500 mio. kr. i fjor.
»Det er eller har været de to smertensbørn i porteføljen,« siger Søren Johansen, partner i Altor.
Han erklærer sig overordnet »ganske tilfreds« med udviklingen.
»Med over 30 selskaber er det desværre sådan, at der altid er nogle, der ikke går, som vi havde forventet. I Danmark har vi haft udfordringer med både Haarslev og Tresu, men det ser nu ud, som om udviklingen er vendt.«
Altor har taget konsekvensen af de skuffende resultater og omkalfatret ledelsen i begge selskaber.
Altor har tidligere været involveret i et juridisk slagsmål med stifter-familien bag Haarslev, som Altor tabte. Også i Tresus tilfælde har der været uoverensstemmelser med de tidligere ejere.
Ifølge Finans’ oplysninger mener Altor, at Tresu var i en væsentligt ringere forfatning, end man blev stillet i udsigt af sælgeren, kapitalfonden Erhvervsinvest, da man overtog firmaet i 2017. Det kan ifølge Finans’ oplysninger ende i et nyt juridisk efterspil, men det ønsker ingen af parterne at kommentere.
Foruden de to projektforretninger, som har været ramt af ordretørke og tabsgivende kontrakter, er flere af Altors danske investeringer mærket af eksterne forhold.
Værdien af foderproducenten Hamlet Protein er blevet nedskrevet, og det er dermed tilfældet for tre ud af fem danske investeringer.
»Man kan næsten ikke undgå en skævert indimellem. Men man kan ikke i samme tilfælde som tidligere tillade sig, at halvdelen af investeringerne ikke kører og så håbe på, at én redder det hele hjem,« siger Robert Spliid, ekstern lektor ved CBS, som følger kapitalfondene tæt.
Altors afkast har historisk været helt i top blandt kapitalfonde ifølge data fra analysehuset Preqin, og trods problembørnene i Danmark rejste Altor relativt hurtigt en ny fond på 2,5 mia. euro i starten af året.
Ifølge Henriette Kinnunen, direktør i kapitalfondens brancheforening, DVCA, er der intet, der tyder på, at der er flere problemer i kapitalfondsejede selskaber end i selskaber med andre ejerstrukturer – hverken i øjeblikket eller generelt.
»Det går stærkt med at fundraise, så det er ikke fordi, investorerne mangler lyst til at investere i kapitalfonde,« siger hun.
I modsætning til familie- og fondsejede virksomheder har kapitalfonde den fordel, at de kan hente friske penge hos deres investorer, hvis tingene kører skævt.
Det kan give mulighed for at arbejde sig ud af problemerne.
»Så kapitalfonde kan være en god ejer i krisetider,« siger Kinnunen.