Erhverv

Airbus solgte flest fly, men Boeing fik opmærksomheden

Det vakte opsigt, da luftfartskoncernen IAG bestilte 200 eksemplarer af ulykkesflyet Boeing 737 MAX.

Airbus solgte flest fly på den store luftfartsmesse i Paris. (AP Photo/Mel Evans)

Airbus vandt over Boeing i kampen om at sælge flest fly på verdens største luftfartsmesse i Paris.

Men Boeing løb med de største overskrifter, da luftfartskoncernen IAG placerede en ordre på 200 eksemplarer af ulykkesflyet Boeing 737 Max, som har været ramt af flyveforbud siden marts.

Airbus modtog ordrer og foreløbige bestillinger på 383 fly i løbet af den store messe. Boeing fik ordrer og foreløbige bestillinger på 247 fly.

Airbus fik ordrer på 239 af den nye flytype Airbus A321 XLR, som har ekstra lang rækkevidde. Netop dette fly er en stor rival til Boeing 737 MAX, som også har længere rækkevidde.

To alvorlige ulykker med i alt mere end 300 dræbte har imidlertid sået tvivl om sikkerheden for737 MAX. Boeing arbejder hårdt på at ændringer og forbedringer, så flyet igen kan godkendes og komme på vingerne.

Derfor var det en tiltrængt opmuntring, at IAG, der har British Airways som omdrejningspunkt, placerede en ordre på 200 fly med en samlet listepris på 158 mia. kr.

Samtidig udtrykte IAG’s koncernchef Willie Walsh fuld tillid til flytypen. Der er tale om en hensigtserklæring, så ordren er ikke bindende, men det var alligevel et gennembrud for Boeing

Ifølge luftfartsanalytikere er ordren også udtryk for et ønske om at bevare konkurrencen mellem den europæiske og den amerikanske flyproducent.

Den store ordre kom bag på Airbus, som offentligt gav udtryk for sin frustration. Airbus mener, at IAG burde have indhentet tilbud også fra Airbus på den store ordre.

»Vi vil gerne have en chance for at være i konkurrencen om denne handel,« sagde Christian Scherer, kommerciel chef i Airbus ifølge flere internationale medier.

BRANCHENYT
Læs også