Erhverv

Falck betaler 152,5 mio. kr. i erstatning for Bios-sag

Falck har indgået et forlig, der endegyldigt lukker sagen om, hvordan Falck forsøgte at spænde ben for sin hollandske konkurrent.

Falck gjorde store anstrengelser for at køre konkurrenten Bios af banen, da den hollandske konkurrent vandt et udbud i Region Syddanmark i 2014. Foto: Ernst van Norde

Redningskoncernen Falck har indgået et forlig om at betale 152,5 mio. kr. i erstatning for sine benspænd mod konkurrenten Bios i forbindelse med et udbud om ambulancedriften i Region Syddanmark i 2014.

Det oplyser Falck i en pressemeddelelse.

Forliget er indgået mellem Falck, Bios’ hollandske ejer og konkursboet efter Bios i Danmark, og det betyder, at sagen afslutter alle retstvister mellem aftaleparterne.

»Falck handlede i 2014-15 på en måde, der var uacceptabel, og som vi aldrig kommer til at gentage. Vi har accepteret myndighedernes kendelse. Vi har arbejdet for at skabe en samlet løsning for alle store og små kreditorer. Vi er glade for, at vi har kunnet nå til et forlig, og betaler nu for parternes tab,« siger adm. direktør i Falck Jakob Riis i forbindelse med forliget.

I januar i år afgjorde Konkurrencerådet, at Falck havde misbrugt sin dominererende stilling på ambulancemarkedet ved at forsøge at »ekskludere« den hollandske konkurrent Bios.

I forbindelse med udbuddet i Region Syddanmark havde Falck ført en hemmelig informationskrig mod konkurrenten, lige som redningskoncernen ifølge Konkurrencerådet forsøgte at mobilisere bl.a. politikere og fagforbundet 3F i kampen mod Bios.

Ifølge Konkurrencerådet havde Falcks daværende topchef, Allan Søgaard Larsen, godkendt kampagnen, der altså nu koster Falck en erstatning på 152,5 mio. kr.

Søgaard Larsen blev fyret, inden Konkurrencerådet afgjorde sagen tidligere i år. Siden har den nye direktør, Jakob Riis, gentagne gange lagt afstand til forretningsmetoderne under den gamle ledelse.

Bios gik konkurs i 2016, og ifølge Falck betyder forliget bl.a., at alle kreditorer i konkursboet får deres krav dækket. Forliget er omfattet af fortrolighed, hvorfor Falck ikke vil gå i yderligere detaljer om, hvordan pengene fordeles mellem parterne.

Direktør i Bios-groep i Holland Stef Hesselink kalder tiden i Danmark »hård og økonomisk meget belastende«.

»Jeg er tilfreds med den aftale, der nu er indgået, og med at Falck kompenserer for de tab, vi led som virksomhed. Falck har vist, at de er i stand til at starte et nyt kapitel i deres historie,« siger han i en pressemeddelelse, hvor han også takker sine tidligere medarbejdere i Danmark.

Sagen er ligeledes meldt til bagmandspolitiet, der skal vurdere, om der er grundlag for at give Falck en bøde.

Rettelse: I en tidligere version af denne artikel hed det, at Falck ifølge Konkurrencerådet havde mobiliseret bl.a. politikere og 3F. Konkurrencerådets rapport giver imidlertid kun belæg for, at Falck forsøgte at mobilisere 3F og politikere.

Læs også