Erhverv

Tirsdag blev 152 afdøde sendt ud i rummet

Rumfartsselskabet SpaceX lykkedes tirsdag morgen med en af sine sværeste opsendelser nogensinde.

Falcon Heavy-raketten fra SpaceX blev tirsdag morgen sendt op. AP Photo/John Raoux

Den amerikanske mangemilliardær Elon Musk har tidligere haft held med at sende en rød Tesla-sportsvogn ud i rummet. Nu er også asken fra 152 døde mennesker på vej til at ende i kredsløb om Jorden.

Tirsdag morgen opsendte det Elon Musk-ejede rumfartsselskab SpaceX sin tredje Falcon Heavy-raket i det, som Elon Musk har kaldt en af de sværeste opsendelser for selskabet nogensinde.

Med sig har raketten bl.a. 24 satelitter, et solsejl, et atomur og asken fra 152 døde mennesker. Det er selskabet Celestis, som har betalt SpaceX for at fragte asken ud i rummet.

Ifølge selskabets hjemmeside koster det mindst 5.000 dollars at få sin aske sendt i kredsløb om Jorden, mens det koster 12.500 dollars, hvis man vil svæve rundt om Månen.

Opsendelsen af de 152 jordiske rester gik efter planen, oplyser SpaceX, der løbende har sendt opdateringer om sin raketopsendelse. Det er bl.a sket via Twitter.

Den røde Tesla-bil, som Elon Musk sidste år sendte ud i rummet, blev i øvrigt skudt for langt. Bilen skulle efter planen sendes ud af raketten og i kredsløb rundt om solen i samme bane som Mars.

I stedet endte den i asteroidebæltet, der ligger mellem planeterne Mars og Jupiter. Her kommer den til at kredse om solen til evig tid, så længe den ikke støder ind i noget eller bliver hentet hjem igen.

Tesla-stifterens rumfartsvirksomhed er USA’s næstmest mest værdifulde startup med en anslået markedsværdi på over 200 mia. kr. Missionen for SpaceX er ifølge virksomheden selv at gøre det billigere at opsende objekter i rummet. Af den grund udvikler Elon Musk-selskabet genbrugelige to-trins raketter.

I det kommende år er målet, at SpaceX’s raketter også skal transportere mennesker. Det skal i første omgang ske i samarbejde med Nasa, hvor SpaceX’ raketter skal fragte amerikanske astronauter til Den Internationale Rumstation.

Men Elon Musk har også en anden drøm, som ifølge ham selv kan blive mulig i 2019. SpaceX har nemlig underskrevet en kontrakt med verdens første rumturist. Ifølge planen bliver ”ferien” i rummet en tur rundt om Månen.

BRANCHENYT
Læs også