Serier

Hårdt brexit kan koste bilindustrien 50.000 pund i minuttet

Ifølge en analyse fra den britiske bilindustri kan det få fatale konsekvenser for bilindustrien i landet, hvis Storbritannien forlader EU uden en aftale.

Brexit - britisk farvel til EU
Foto: Toby Melville/Reuters.

50.000 pund. Eller lige knap 420.000 danske kroner.

Så meget risikerer den britiske bilindustri at tabe i minuttet, hvis det ender med, at Storbritannien til efteråret forlader EU uden en skilsmisseaftale.

I hvert fald ifølge den britiske bilindustris egen lobbyorganisation.

Det er branche- og lobbyorganisationen Society of Motor Manufacturers and Traders, der i en ny analyse kommer med den dystre forudsigelse, skriver erhvervsmediet Bloomberg.

»Et "no deal"-scenarie er en klar og reel fare,« siger Mike Hawes, der er adm. direktør i SMMT.

Ifølge lobbyorganisationen risikerer den britiske bilindustri især at komme til at lide under en stor mangel på komponenter til bilproduktionen, hvis Storbritannien forlader EU uden en aftale, fordi det bliver både dyrere og mere bøvlet at importere de nødvendige dele.

»Den nye premierministers første opgave bliver at sikre, at handlen på tværs af grænserne fortsat kan glide let. Vi har ikke særlig meget tid tilbage,« siger Mike Hawes.

Dermed kommer han med en klar opfordring til de to konservative kandidater, nemlig Boris Johnson og Jeremy Hunt, der lige nu slås om at overtage posten som britisk premierminister efter Theresa May senere på sommeren.

Bliver det favoritten Boris Johnson, der overtager posten, kan det ende med dybe panderynker i den britiske bilindustri.

Boris Johnson har flere gange truet med, at han er parat til et "no deal"-brexit, hvilket betyder, at briterne forlader EU den 31. oktober uden en aftale.

Resultatet af brexit-afstemningen i 2016, hvor et flertal af briterne stemte sig ud af EU, har allerede fået flere af de største aktører i bilindustrien til at vakle i geledderne.

Således har Honda annonceret, at bilproducenten lukker sin fabrik i Swindon med 3.500 medarbejdere, mens også Ford har planer om at lukke deres britiske motorfabrik.

Følg serien: 10 idéer, der kan ændre Danmark
Læs om 10 visionære iværksættere og deres idéer. I denne uge dækker FINANS fødevarerbranchen, hvor vi ser på fordel og ulemper i forhold til de en af de idéer, som forsøger at bygge verdens med avancerede fødevareprinter.
Læs serien her
BRANCHENYT
Læs også