Erhverv

Matas-ejere sender udbytte på tvungen slankekur

Matas landede forrige år et overskud efter skat på 280 mio. kr. Det afstedkom et udbytte på 237 mio. kr. I det seneste regnskabsår fastholdes overskuddet. Til gengæld halveres udbyttet.

Matas har halveret årets udbytte. Det sker i slipstrømmen på lanceringen af en ny strategi, der under overskriften "Et fornyet Matas" skal banke salget i vejret med 13 pct. de kommende fire år. Foto: Peter Klint.

Når udbyttet fra Matas triller ind på kontoen hos ejerne næste uge, slipper det børsnoterede selskab langt billigere end tidligere år.

Matas
  • Matas blev grundlagt i 1949 som en frivillig kæde.
  • Der er 279 Matas-butikker i Danmark og Grønland.
  • Virksomheden har ca. 2.200 medarbejdere i Matas’ butikker og på hovedkontoret i Allerød.
  • Blev børsnoteret i juni 2013, da den daværende ejer CVC Capital Partners udbød aktier.

Torsdag godkendte ejerne nemlig et udbytte for det forskudte regnskabsår 2018/2019 på 3,00 kr. per aktie svarende til en samlet udlodning til ejerne på 115 mio. kr.

Beløbet skal ses i forhold til, at Matas forrige år fejrede en næsten identisk bundlinje med et udbytte på mere end det dobbelte – helt præcist 237 mio. kr.

Forklaringen på den markant slankekur, som har ramt udbyttet, finder man i den seneste årsrapport fra detailkæden.

Her peger bestyrelsen anført af formand Lars Vinge Frederiksen på, at det koster penge at vokse, som Matas har planer om.

»Bestyrelsen indstiller, at der på baggrund af årets resultat, købet af Firtal Group og det forventede køb af Kosmolet A/S samt de finansielle forventninger til 2019/2020 betales et udbytte på 3,00 pr. aktie.«

Det endte generalforsamlingen altså med at bakke op om.

Årets udbytte betyder, at der sendes 33 pct. af det justerede resultat efter skat tilbage i aktionærernes lommer. Dermed formår Matas lige akkurat at leve op til sin mindstesats for udbyttebetaling.

»Fremover forventes udbytte pr. aktie at udgøre minimum 30 pct. af justeret resultat efter skat,« påpeger topledelsen i årsrapporten, der blev sendt på gaden i slutningen af maj.

På torsdagens generalforsamling var der genvalg til hele den siddende bestyrelse, som for det kommende år kan se frem til et uændret honorar.

For de seks bestyrelsesmedlemmer betyder et samlet honorar på 2,4 mio. kr. – heraf er de 750.000 kr. øremærket til bestyrelsesformand Lars Vinge Frederiksen.

Matas-ledelsen har seneste præsenteret en ny strategi frem mod 2023. Her er målet at lande et salg i omegnen af 4 mia. kr. i 2022/2023. – det er 13 pct. mere end i det seneste regnskabsår.

BRANCHENYT
Læs også