Erhverv

Har tjent millioner hvert år: 71 år gammelt dansk firma er gået konkurs

Energifirmaet Euro Therm A/S og dets moderselskab er gået konkurs. Kapitalfond er medejer.

Euro Therm har haft hovedkontor i Tranbjerg ved Aarhus. Foto: Screendump fra Google Maps

Det 71 år gamle energifirma Euro Therm, én af de største spillere inden for produktion af fyringsanlæg til biobrændsel, er taget under konkursbehandling.

Det sker, selvom Euro Therm A/S i de seneste fem offentliggjorte regnskaber har haft et samlet overskud efter skat på omkring 40 mio. kr. Senest blev det i 2017/2018 til en indtjening på 2,5 mio. kr.

Moderselskabet Euro Therm Invest A/S er også gået konkurs. Modsat driftsselskabet oplevede Euro Therm Invest i 2017/2018 sit første underskud, men har forud for det haft pæne millionoverskud.

Advokat Christian Jul Madsen fra Kromann Reumert er indsat som kurator i konkursboet efter Euro Therm. Han er ved at afdække årsagen til konkursen, men har foreløbigt gjort sig nogle observationer.

»Et vigende og konkurrenceudsat marked kombineret med en tvist med en væsentlig kunde har forårsaget, at virksomhedens likviditetsberedskab i sidste ende viste sig at være utilstrækkeligt,« siger Christian Jul Madsen.

Kuratoren oplyser, at Euro Therm begærede sig selv konkurs, at driften opretholdes i en periode, og at købsinteressen for det konkursramte selskab er stor. Derfor håber Christian Jul Madsen på en afklaring omkring selskabets fremtid inden for en uge.

Euro Therm er ejet af virksomhedens adm. direktør, Jan Depenau, og kapitalfonden Industri Udvikling, hvis partner Lars Blavnsfeldt er bestyrelsesformand i energifirmaet.

Finans har henvendt sig til både Jan Depenau og Lars Blavnsfeldt, men ingen af dem har endnu reageret på henvendelsen.

På Industri Udviklings hjemmeside står der dog lidt om Euro Therms udfordringer.

»Euro Therm har i 2018 været igennem en vanskeligere periode med færdiggørelsen af selskabets hidtil største projekt, der ikke har givet det sædvanlige dækningsbidrag. Indtjeningen er derfor reduceret,« står der på hjemmesiden.

En del af skylden for den vanskelige periode kastes også på den danske energipolitik, hvor der satses mere på varmepumper frem for biobaserede fjernvarmeværker.

Euro Therm blev grundlagt af brødrene Ernst Valther og Sigurd Jørgensen i 1948 under navnet Jydsk Varmekedelfabrik. Virksomheden har hovedkontor i Tranbjerg ved Aarhus.

Af det seneste årsregnskab fremgik det, at Euro Therm havde 18 fuldtidsbeskæftigede medarbejdere.

Læs også