Serier

Drama i OW Bunkers konkursbo: Stævner sin egen kurator med krav om erstatning på over en halv mia. kr.

Gorrissen Federspiel fastholder, at firmaet ikke har begået fejl, efter at konkursboet efter OW Bunker har rejst et krav på 523 mio. kr.

Opgøret efter OW Bunker
OW Bunker gik konkurs i 2014. Konkursen udløste et gigantisk retligt efterspil, som kommer til at folde sig ud i adskillige år frem. Foto: Thomas Emil Sørensen

Skandalen om kollapset i olievirksomheden OW Bunker har udløst et spektakulært retsopgør mellem konkursboet og dets egen kurator.

Efter næsten to års undersøgelser og overvejelser har boet besluttet at rejse en erstatningssag med krav om 79.094.972,15 dollars, svarende til 523 mio. kr., mod kurator John Sommer Schmidt og det advokatfirma han er partner i, Gorrissen Federspiel.

OW Bunker
  • OW Bunker i Nørresundby gik konkurs i november 2014 - blot ni måneder efter at firmaet var blevet børsnoteret.
  • Det blev oprettet som datterselskab i 1980.
  • I 2007 blev selskabet købt af kapitalfonden Altor.
  • I marts 2014 blev det noteret på fondsbørsen.
  • OW Bunker var et af de største selskaber i verden inden for handel med skibsbrændstof.
  • Selskabet havde over 600 ansatte fordelt på 38 kontor i 29 lande.
  • I 2013 havde OW Bunker en omsætning på over 92 mia. kr.
 • Beløbet består dels af selve erstatningen på 64 mio. dollars samt renter for 15 mio. dollars.

  John Sommer Schmidt er den ene af konkursboets to kuratorer, og det var den anden, Pernille Bigaard fra Plesner, der fik sagen til at rulle i 2017.

  Baggrunden var, at Sommer Schmidts kontor ifølge en redegørelse om sagen missede en tidsfrist, der forhindrede konkursboet i at rejse et økonomisk krav mod investeringsbanken Jefferies i London.

  Boris Frederiksen fra Kammeradvokaten blev bedt om at undersøge, om der var grundlag for gøre Gorrissen Federspiel erstatningsansvarlig. Det har han bekræftet, og torsdag indleverede han en stævning på vegne af OW Bunkers konkursbo ved Københavns Byret.

  Det gør ikke nogen uegnet som kurator, at man overser en fris.

  Kim Sommer Jensen, professor i insolvensret

  Gorrissen Federspiels managing partner, Martin André Dittmer, bekræfter, at advokatfirmaet har modtaget stævningen:

  »Vi og vores rådgivere bestrider fortsat, at der er begået ansvarspådragende fejl af kurator John Sommer Schmidt. Vi har anmeldt kravet til vores forsikringsselskab, og sagen vil nu blive prøvet ved domstolene,« oplyser han i en e-mail.

  Boris Frederiksen kalder fejlen - som Gorrissen Federspiel altså bestrider - en »honest mistake« begået af »dygtige og kompetente kolleger«, som han nu selv skal føre retssag imod.

  Ifølge professor i insolvensret på Aarhus Universitet Kim Sommer Jensen er der umiddelbart intet til hinder for, at behandlingen af OW Bunkers konkursbo kan fortsætte upåvirket af erstatningssagen.

  »Det er jo en sag, der er fuldstændigt isoleret fra bobehandlingen,« siger han.

  Han vurderer ligeledes, at sagen ikke er alvorlig nok til, at skifteretten vil finde anledning til at afsætte Gorrissen Federspiel-advokaten som kurator.

  »Det gør ikke nogen uegnet som kurator, at man overser en frist,« siger han.

  Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra John Sommer Schmidt.

  Læs også
  Top job