Erhverv

Festivalgæster er forvirrede over nye genanvendelige glas

Det har været en "hård fødsel" for de nye vaskbare glas, som skal gøre Roskilde Festival mere klimavenlig.

De nye genbrugskrus på Roskilde Festival koster 5 kr. i pant. (Foto: Torben Christensen/Ritzau Scanpix)

På årets Roskilde Festival har gæsterne for første gang kunnet nyde deres kolde drikkevarer fra glas af genbrugsplastik.

Selv om initiativet er blevet taget godt imod, så har de nye glas i praksis medført megen forvirring og problemer.

Det fortæller Roskilde Festivals divisionschef, Lars Orlamundt.

- Overordnet set er det gået rigtig godt, men det har været en meget hård fødsel. Det har været en stor omvæltning både for vores gæster, frivillige og boder, siger han.

De vaskbare og genanvendelige glas er blevet til virkelighed i et samarbejde mellem fire af Danmarks største festivaler.

Festivalerne Northside, Tinderbox og Grøn har alle - sammen med Roskilde Festival - afskaffet de to millioner glas af engangsplastik, som festivalerne hver især langer over disken hvert år.

Det har de gjort for at mindske mængden af affald, som tidligere år har rummet 20 ton affald fra engangsplastik - alene fra Roskilde Festival.

- Hele miljødelen handler om, at de skal vaskes. Vi kan ikke bare have en masse glas, og så vaske dem, når vi er færdige.

- Hver dag skal de bruges, så skal de vaskes om natten, og så skal de ud igen næste dag. Og det er en kæmpe operation, siger Lars Orlamundt.

Det er således også det omfattende system, som har gjort det vanskeligt for Roskilde Festival at kommunikere dets funktioner ud til festivalgæsterne.

- At være i en sammenhæng, hvor man skal kommunikere til - på den anden side af - 130.000 mennesker, og man skal lære dem noget nyt - det er virkelig, virkelig svært, siger Lars Orlamundt.

De vaskbare glas er heller ikke gået forbi den nye miljøministers næse, og Lea Wermelin (S) har under Roskilde Festival været forbi festivalens glassystem.

Det har hun været for at finde inspiration til en såkaldt plastikhandleplan, som S-regeringen vil udarbejde. Og ministeren ser store perspektiver i de genanvendelige krus.

- Det er jo den vej, vi skal. Vi skal ikke have lige så meget engangsplastik. Det vil vi (Socialdemokratiet, red.) gerne væk fra, så vi genbruger og genanvender mere.

- Og det er det her jo et meget konkret eksempel på, siger Lea Wermelin.

Hun tilføjer, at selv om de genanvendelige glas på musikfestivalerne er et privat initiativ, vil regeringen arbejde for at understøtte dem, der "gør noget miljømæssigt rigtigt".

- Er der nogle lovgivningsmæssige barriere, eller er der noget, vi kan gøre politisk for at skubbe på for denne her udvikling, så skal vi selvfølgelig gå den vej, og det er det, jeg sidder og kigger på lige nu, siger hun.

BRANCHENYT
Læs også