Erhverv

Prestigebyggeri sprænger igen budgettet

Byggeriet af Niels Bohr-Bygningen, der i forvejen er gået 1,3 mia. kr. over budget, bliver igen dyrere end planlagt. Det drejer sig om mindst 290 mio. kr. Projektdirektør kan ikke afvise, at der dukker flere problemer op.

Niels Bohr-Bygningen til Københavns Universitet bliver endnu en gang dyrere end aftalt. Arkivfoto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Det prestigefyldte byggeri af et nyt bygningskompleks til Københavns Universitet, Niels Bohr-Bygningen, der i forvejen er gået 1,3 mia. kr. over budget, bliver endnu en gang dyrere end planlagt.

Det oplyser Vejdirektoratet, der nu vil anmode Folketingets finansudvalg om flere penge.

Anmodningen skyldes, at byggeriet har sprængt det reviderede budget på 2,9 mia. kr. med mere end 10 pct., fortæller projektdirektør Erik Stoklund Larsen fra Vejdirektoratet.

Der er hele tiden dukket nye ting op, som ikke er lavet efter forskrifterne.

Erik Stoklund Larsen, projektdirektør, Vejdirektoratet

Det vil sige, at byggeriet er blevet mindst 290 mio. kr. dyrere end forventet.

»Det er en kedelig sag. Vi har at gøre med et byggeri, der er udført med en masse fejl, og hvor vi har stået over for at skulle rive det meste af det ned igen og starte forfra,« siger han.

Præcis, hvor meget dyrere byggeriet bliver, vil Vejdirektoratet ikke oplyse og henviser til, at det er fortroligt, indtil Folketingets finansudvalg er blevet oplyst om det.

»Dukket nye ting op«

Vejdirektoratet blev i 2017 sat på opgaven med at genoprette byggeriet af Niels Bohr-Bygningen, efter at den spanske entreprenør Inabensa blev opsagt pga. byggesjusk.

Vejdirektoratet fik herefter 1,3 mia. kr. til at få prestigebyggeriet på ret køl, men opgaven har ifølge Vejdirektoratet vist sig mere omfattende end forventet.

»Det er primært ventilationssystemerne, som har været vanskelige. Det strækker sig helt tilbage til, at entreprenøren Inabensa havde bygget et ventilationssystem, som var utæt mange steder, og som ikke levede op til de krav, som var stillet til byggeriet,« siger projektdirektør Erik Stoklund Larsen. Og tilføjer: »Desuden er der hele tiden dukket nye ting op, som ikke er lavet efter forskrifterne. Det er bl.a. nogle store kølerør, hvor svejsningerne ikke har været i orden, og efterhånden som vi får gravet os ind til konstruktionerne, viser omfanget af det sig at være meget større end først antaget.«

Kan ikke afvise flere problemer

Kunne I ikke have forudset nogle af de problemer, som er dukket op?

»Nej. Det finder vi først ud af efterhånden. Der er nemlig en del ting, der skal tages ned, før vi overhovedet kan komme ind til de konstruktioner, der er fejlbehæftede.«

Er I sikre på, at der ikke dukker flere problemer op nu?

»Vi mener, vi har været igennem hele byggeriet. Men jeg vil ikke afvise, at der dukker nye ting op. Vi kan ikke sige, at vi har været overalt, men vi har forsøgt videst muligt at gennemgå byggeriet fuldstændig minutiøst,« siger han og peger på, at der »er taget omfangsrige stikprøvekontroller«.

Niels Bohr-Bygningen, der skal rumme store dele af Københavns Universitets naturvidenskabelige fakultet, forventes at blive overdraget til universitetet i løbet af efteråret.

Der kører lige nu en voldgiftssag mod Inabensa, sideløbende med at byggeriet genoprettes.

BRANCHENYT
Læs også