Erhverv

Guldfeber skyller ind over markedet for kontorhoteller

Markedet for kontorhoteller vokser eksplosivt. Mens etablerede spillere melder udsolgt, strømmer nye spillere til med mere eller mindre gennemtænkte koncepter.

Kontorhotellet Soho, der ligger i Kødbyen i Købemnhavn, satser på at gøde et kreativt fællesskab med sine rammer. Nu kommer en amerikansk aktør også ind på det danske marked for kontorhotelløsninger. Foto: Soho

Kontorhoteller skyder frem som svampe i en våd efterårsskov i Danmarks største byer.

Efterspørgslen efter at sidde i en fælles kontorbygning med andre virksomheder, hvor alt fra rengøring, reception og printerpatroner er sørget for, har aldrig været større.

»Vi forventer inden for de næste fire år at femdoble omsætningen,« siger Jesper Lodberg, driftschef hos den københavnske kontorhoteludbyder WSG.

Selskabet startede op i 2015 og havde i marts for første gang positive pengestrømme – et godt stykke før forventet. Inden for det næste halve år tredobler WSG sine kvadratmeter med to nye kontorhoteller.

Fakta: Hvad er et kontorhotel?
  • Kontorhoteller huser flere iværksættere og virksomheder i én fælles bygning med fælles faciliteter og som oftest reception.
  • Her kan virksomhederne leje enkelte skriveborde i større åbne kontorer eller hele møblerede kontorer. Der er adgang til at booke sig ind i fælles mødelokaler og spise i en fælles kantine, mens det praktiske som rengøring, internet, printerfaciliteter og kaffemaskine er sørget for af kontorhotellet.
  • Mange kontorhoteller gør meget ud af at etablere et fællesskab for beboerne med fredagsbarer og fælles arrangementer.

»Vi er kun lige i den spæde start af kontorhotelmarkedet,« siger Jesper Lodberg.

Også hos Soho, der ligger i Kødbyen i København, oplever man »nærmest 110 pct. belægning« med folk, der står i kø for at få et skrivebord i kontorhotellet.

»Vi kan også mærke, at der er en skærpet konkurrence i markedet. Det er især inden for de sidste to-tre år, at der virkelig er kommet mange spillere på markedet. Marginalerne er små, så det er også et marked, hvor man kan brænde nallerne, hvis man tager for store chancer,« siger Casper Bak, medstifter af Soho.

Inden for de seneste fem år er markedet omtrent tredoblet, så det nu ifølge erhvervsejendomsorganisationen Collier International udgør omkring 3 pct. af det samlede kontormarked i Danmark. Inden for de næste 10 år forventer organisationen, at andelen vil vokse til 10 pct.

»Når der kommer sådan en ny trend, som eksploderer mange steder, så er der en masse forskellige setups, som vil ramme denne trend og tjene penge på den,« siger Peter Winther, landedirektør for Collier International.

Også verdens største kontorhotelkoncern, amerikanske Wework, åbner et kontorhotel i København i 2020. Samtidig har ejendomsinvestorer, som ikke har kunnet få udlejet deres erhvervsejendomme, fået øjnene op for mulighederne.

»Det kan godt være, at der er nogle, der kører med 110 pct. belægning, men der vil også komme en periode med et udskilningsløb, hvor nogle af operatørerne får det svært og har lejet for mange lokaler ind i forhold til den underliggende efterspørgsel,« siger Peter Winther.

BRANCHENYT
Læs også