Erhverv

"Business Kina" har indhentet USA

For første gang nogensinde har et land indhentet USA målt på antallet af store selskaber opgjort af Fortune Global 500.

Kina er stærkt på vej til at overhale USA på antal store virksomheder på Fortune 500-listen. Og derfor er kampen om teknologi blevet skærpet. Foto: AP/Vincent Yu

For første gang siden Anden Verdenskrig har et land indhentet USA, hvad angår antallet af store virksomheder i verden målt på omsætning.

120 af verdens 500 største virksomheder er i dag kinesiske mod 121 amerikanske, fremgår det af den årlige opgørelse over de 500 største selskaber i verden foretaget af Fortune.

Og regner man Taiwan med - og det gør Kina i den grad selv - så er 129 af verdens største selskaber i dag kinesiske.

»Det er første gang siden Fortune 500 Global så dagens lys i 1990, og nok også siden Anden Verdenskrig, at et andet land end USA topper listen over den globale forretningsverden,« skriver Fortune.

Samlet set er de amerikanske selskaber stadig større end de kinesiske.

Omsætningen i de kinesiske selskaber på top 500 repræsenterer en samlet omsætning på 25,6 pct. af de 500 største virksomheders omsætning. De amerikanske står for 28,8 pct.

Den meget hurtige vækst blandt de største kinesiske selskaber vil forandre ikke alene forretningsverdenen på global plan. Den vil også få indflydelse på hele verden generelt.

USAs delvise forbud mod at amerikanske virksomheder må købe teleudstyr hos Huawei, skal ses som et led i magtkampen om teknologiherredømmet i verden, skriver Fortune.

BRANCHENYT
Læs også