Erhverv

Årelang nedtur er brudt: Privathospitaler har forvandlet konkurs og millionunderskud til spirende fremgang

Efter et par svære år tegner fremtiden nu lysere end længe for ikke mindst de største privathospitaler i Danmark. Trods stagnerende omsætning banker indtjeningen i vejret.

Der er igen blevet gode penge at tjene for en lang række privathospitaler i Danmark. Det gælder ikke mindst de største. Foto: Arkiv. Foto: MIriam Dalsgaard

Landets privathospitaler ser ud til at have genfundet opskriften på succes, og efter et par udfordrende år er der nu igen store millionoverskud at finde.

Det gælder ikke mindst hos de største privathospitaler i form af Privathospitalet Mølholm, Aleris-Hamlet Hospitaler og Carpio CFR.

»De store har fået mere skala, og de mindre er blevet endnu bedre til deres specialer. Det, tror jeg, hjælper på lønsomheden i branchen som helhed,« siger Jesper Luthman, branchedirektør i Sundhed Danmark, brancheforeningen for privathospitaler og klinikker.

De seneste tre år er de føromtalte selskaber gået fra samlet at have et underskud på knap 4 mio. kr. til for 2018 at levere et samlet overskud på knap 50 mio. kr., viser en gennemgang af regnskaberne foretaget af Finans.

Succesen har flere forklaringer, men en af dem skyldes særligt det offentlige, mener Kjeld Møller Pedersen, professor i sundhedsøkonomi på Syddansk Universitet.

»Behandlingsgarantien er helt sikkert en del af forklaringen, for nogle af regionerne har haft ret svært ved at leve op til det, og så tyr man til privatsektoren,« siger han.

I oktober 2016 styrkede regeringen behandlingsgarantien, så danskerne har ret til at blive behandlet inden for 30 dage, og det har fået offentlige sygehuse til i højere grad at søge hjælp hos det private.

»Det vigtige er, at vi overholder de patientrettigheder, der er, og hvis vi er bagud, er det jo en rigtig god mulighed at købe sig til ydelserne,« siger Karin Friis Bach, formand for Danske Regioners Sundhedsudvalg.

Ifølge Sundhed Danmark har den offentlige sektor relativt stor betydning for branchens omsætning, men i de respektive år kan det køre en del op og ned, også mellem regionerne.

»Hovedomsætningen kommer fortsat fra forsikringsselskaberne, hvor der også er en større sikkerhed i volumen og dermed større mulighed for indtjening,« siger Jesper Luthman.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Aleris-Hamlet Hospitaler eller Privathospitalet Mølholm.

Læs også