Erhverv

Butiksansatte blev straffet med isvand midt om natten

Endnu en afsløring af kritisable forhold i sportskæden XXL, der også sælger til danske kunder.

XXL er Nordens største sportskæde med cirka 60 varehuse. PR-foto.
XXL

Nordens største forhandler af sportstøj og skiudstyr, XXL, er ramt af endnu en møgsag, der nok engang tegner et billede af en usund og grænseoverskridende virksomhedskultur.

I juni kom det frem, at chefer i en række XXL-varehuse har straffet ansatte med armbøjninger, når de f.eks. kom for sent eller missede salgsmål. Ledelsen i XXL var bekendt med det, men gjorde intet.

Nu kan det norske medie E24 så afsløre en række kritisable forhold på en kursuslejr for XXL-ansatte nær den svenske grænse. Lejren har angiveligt været berygtet internt i XXL, men ukendt for omverdenen.

Flere tidligere XXL-ansatte fortæller, at de på kurserne blev vækket midt om natten, og at det herefter gjaldt om at stå klar på gårdspladsen hurtigst muligt. Kom man sidst, blev man straffet.

Blandt straffene var, at man fik hældt isvand ud over sig – kun iført undertøj. Det viser bl.a. en videooptagelse, som E24.no er i besiddelse af.

Ud over isvand blev tabende hold i konkurrencer sendt ud i skoven midt om natten eller nægtet måltider, lyder det fra tidligere XXL-ansatte, som deltog i kurset.

Sidstnævnte afviser ledelsen.

»Krigsskolen,« som tredageskurset tidligere hed, har som mål at udvikle sportskædens salgsledere. Men den militære retorik blev for meget, og konkurrencefokusset kammede over.

Det erkender XXL-koncernens direktør for træning og udvikling, Jon Harald Espolin Johnson.

»Vi har nok været lidt for naive, både i vores møde med omverdenen og med, hvordan nogle ansatte kan opleve det. Og det må vi som ledere tage ansvaret for,« siger han til E24.no.

I dag er navnet »Krigsskolen« ændret til »XXL Leadership Challenge,« og der er luget ud i militærjargonen og »unødvendige« indslag, siger Jon Harald Espolin Johnson.

Stifteren af XXL, Øivind Tidemandsen, har tidligere udtalt, at han er »flov« over de mange afsløringer af en vinderkultur, der med stifterens egne ord var »ude af kontrol.«

Med cirka 60 varehuse i Norge, Sverige og Finland er XXL den største aktør i Norden inden for sportstøj og -udstyr. Kæden sælger også via nettet i Danmark.

Læs også
Top job