Erhverv

Kendt slagteridirektør og fodboldformand beklager udtalelser om afrikaneres produktion af børn

Lad os finansiere 20 kraftværker i Afrika. »For så vil afrikanerne holde op med at fælde træer og med at producere børn, når det bliver mørkt,« forslog ejeren af Danmarks næststørste slagterikoncern foran 1.600 tilhørere.

Artiklens øverste billede
Slagteridirektør og fodboldformand Clemens Tönnies har foran 1600 tilhørere udbredt sig om afrikaneres forplantningsadfærd. Tönnies ejer Danmarks næststørste slagteri og er formand i fodboldklubben Schalke 04. Spørgsmålet er om han beholder tillidsposterne, for nu ruller skandalen for fuld kraft i Tyskland.

Bestyrelsesformanden for fodboldklubben FC Schalke 04, den kendte slagteridirektør Clemens Tönnies, har rodet sig ud i en skandale, der lige nu giver genlyd i tysk presse.

Clemens Tönnies, der ejer og er topchef i Tysklands største slagterikoncern, er også et kendt ansigt i Danmark. Her har han gennem en årrække ejet det sydjyske Brørup Slagteri, og i 2015 købte han det næststørste danske slagteri, Tican, for næsen af Danish Crown.

Lige nu har Clemens Tönnies dog meget andet end udviklingen i svinepriserne at tænke på.

Ifølge Frankfurther Allgemeine var Clemens Tönnies forleden inviteret til at holde et foredrag ved Håndværkets Dag i Paderborn. Temaet var "Ansvarlig virksomhedsledelse - veje til fødevareproduktionens fremtid", men de 1.600 tilhørere vil formentlig primært huske Clemens Tönnies bud på, hvordan de globale klimaændringer skal håndteres.

I stedet for at indføre højere skatter er det - fremførte Tönnies - en bedre ide at finansiere 20 kraftværker i Afrika, »for så vil afrikanerne holde op med at fælde træer og med at producere børn, når det bliver mørkt.«

Clemens Tönnies er en levende legende i slagteribranchen, hvor han er kendt som den hårdeste af de hårde. Han stiftede sammen med sin bror selskabet Tönnies Fleisch i 1971 og har udviklet det til Tysklands største slagterikoncern. Siden 2001 har han været bestyrelsesformand i bundesligaklubben FC Schalke 04. Clemens Tönnies er personlig ven med Ruslands præsident Putin, og Schalke 04 har det russiske selskab Gazprom som hovedsponsor.

Clemens Tönnies er med andre ord ikke hvem-som-helst, men alligevel har han været nødt til at lægge sig fladt ned efter foredraget i Paderborn.

På Twitter lyder det fredag i en erklæring fra Clemens Tönnies blandt andet, at: »Jeg beklager mine udtalelser om børnerigdommen i afrikanske lande. De var upassende i form og indhold.«

I en kortfattet pressemeddelelse fra FC Schalke 04 uddybede Clemens Tönnies kort efter: »Som bestyrelsesformandf for FC Schalke 04 står jeg 1.000 procent bag vores klubværdier. Herunder hører kampen mod racisme, diskriminering og udgrænsning. På den baggrund vil jeg gerne overfor fans, medlemmer og venner af FC Schalke 04 undskylde for mine udtalelser på Håndværkets Dag. De var forkerte, uovervejede og tankeløse og afspejler på ingen måde vores idealer. Det gør mig meget ondt.«

Om den 63-årige Clemens Tönnies dermed formår at lægge låg på kritikken er endnu uvist. Sagen er eksploderet i dag, og lige nu regner kritikken ned over Tönnies på de sociale medier.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.