Erhverv

Lisbeth Zornig personligt konkurs med milliongæld

Huset Zornig er nu under afvikling, efter Gældsstyrelsen har begæret selskabet konkurs. Lisbeth Zornig hæfter personligt for gælden.

Lisbeth Zornig må lukke sin virksomhed Huset Zornig, efter hun er gået personligt konkurs.
Foto: Linda Johansen  Arkivfoto: Linda Johansen

Den danske økonom, forfatter og debattør Lisbeth Zornig er gået personligt konkurs ved Skifteretten i Roskilde.

Statens advokat, Boris Frederiksen fra Kammeradvokaten, er indsat som kurator i konkursboet. Det fremgår af en meddelelse i Statstidende.

Personlig konkurs
  • Ved en personlig konkurs mister skyldneren retten til at bestemme over sine ejendele i en periode og bliver registreret i RKI
  • Personens værdier udgør aktiver i konkursboet
  • Dog har man ret til en beskeden levefod, hvilket vil sige, at almindeligt tøj og indbo kan beholdes
  • En konkursramt person slipper først af med stemplet, når kuratoren er færdig med at fordele vedkommendes værdier til kreditorerne

Samtidig med Lisbeth Zornigs personlige konkurs, må hun lukke sit projekt Huset Zornig, der hjælper socialt udsatte mennesker. Det fortæller Huset Zornig på sin hjemmeside.

»Huset Zornig er nu under afvikling. Den viden og de løsninger, der er udviklet, består. De er til rådighed for enhver, der ønsker at støtte socialt udsatte borgere og hjælpe mennesker på kanten til et mere bæredygtigt liv,« står der i meddelelsen.

Huset Zornig er en enkeltmandsvirksomhed, og dermed hæfter Lisbeth Zornig personligt for gælden i selskabet. Ifølge Huset Zornig er gælden på 1,3 mio. kr., hovedsageligt skat, og derfor var det Gældsstyrelsen, som begærede selskabet konkurs.

»Titusinder af private borgere og fagpersoner har deltaget på Huset Zornigs foredrag, kurser og konferencer for at tilegne sig viden. Modellen har skabt en bæredygtig økonomi i Huset Zornig, men ikke økonomi nok til på kort sigt at indfri kravet fra Gældsstyrelsen,« står der i Huset Zornigs meddelelse.

Projektet påstår ikke at have andre kreditorer end Gældsstyrelsen.

Lisbeth Zornig uddyber på Huset Zornings Facebook-profil, at Boris Frederiksen nu skal realisere alle de aktiver, hun ejer.

»Det kommer der ikke meget ud af. Jeg bor til leje i en treværelses med min mand og et barn, jeg havde indtil afgørelsen en bil, som har kørt 326.000 km, jeg har ingen ejendom eller opsparing. Min pensionsopsparing hævede jeg for længe siden for at holde maskineriet kørende,« skriver hun.

Selvom Huset Zornig lukker, vil hun fortsætte med at holde foredrag, kurser og konferencer.

»Den seneste tid har været fuldstændig hæslig, og jeg er både ufattelig ked af det, skamfuld, vred og fandens ærgerlig. Det er, hvad jeg har at sige om det lige nu,« skriver Lisbeth Zornig.

Huset Zornig blev grundlagt i 2012, efter Lisbeth Zornig stoppede som formand for Børnerådet. Daværende socialminister Karen Hækkerup (S) gav hende en konsulentopgave om at hjælpe socialt udsatte familier, der flytter fra kommune til kommune. Det blev begyndelsen på Huset Zornig.

Lisbeth Zornig har i mange år været én af mest profilerede meningsdannere på det sociale område. Hun har flere gange været på Politikens liste over de 50 mest indflydelsesrige meningsdannere i Danmark.

Læs også