Erhverv

Novozymes blæst baglæns af ekstremt vejr - selskabets finansdirektør fratræder

Ekstremt vejr i USA's Midtvesten og modgang i både Mellemøsten og Asien har resulteret i et skuffende halvårsregnskab fra Novozymes. Selskabets finansdirektør fratræder øjeblikkeligt af personlige årsager. .

Novozymes og selskabets adm. direktør Peder Holk Nielsen har det seneste halve år været i hård modvind på især det nordamerikanske marked.

Den danske enzymkoncern Novozymes er presset baglæns af ekstremt vejr og prispres i USA samt modgang i både Mellemøsten og Asien.

Selskabets omsætning er faldet marginalt til lige under 7 mia. kr., mens resultat før skat er uændret på knap 2 mia. kr.

Salget har været vigende på stort set alle forretningsområder og er samlet set dykket med 3 pct.

En del af tilbagegangen skyldes dog valutaeffekter - opgjort i danske kroner har tilbagegangen været marginal. Salget til de såkaldte udviklingsmarkeder er samlet set faldet 8 pct., hvilket blandt andet skyldes modgang i Mellemøsten og Kina.

Udviklingen i nøgletallene flugter med med den nedjustering Novozymes ledelse annoncerede i begyndelsen af juni, og forventningerne til indtjeningen og væksten for hele året er uændrede. Aktionærerne reagerer på tallene ved at sende aktien ned med 3,5 pct.

»Vores salgsresultat for 1. halvår er ikke tilfredsstillende, men som forventet efter de justerede helårsforventninger. Afmatning i landbruget i USA og på nogle af udviklingsmarkederne - bl.a. i Mellemøsten - har skabt modvind,« lyder det i en kommentar til regnskabet fra Novozymes adm. direktør Peder Holk Nielsen.

Han har dog tiltro til, at væksten i selskabet »vil accelerere i andet halvår« drevet af blandt andet nye typer af enzymer til vaskemidler. Også salget af enzymer til bioethanol-producenter samt salget af enzymer og mikroorganismer til landbrug ventes at udvikle sig positivt de kommende måneder.

I forbindelse med offentliggørelsen af halvårsregnskabet har Novozymes også annonceret, at selskabets finansdirektør Prisca Havranek-Kosicek »af personlige årsager fratræder sin stilling med øjeblikkelig virkning.« Der er endnu ikke udnævnt en efterfølger.

Tilbagegangen for Novozymes skyldes blandt andet, at to af selskabets vigtige kundegrupper i Nordamerika har været ramt af en økonomisk nedtur.

Novozymes sælger enzymer til de amerikanske producenter af bioethanol, og et andet vigtigt produkt er mikroorganismer, som anvendes i såsæden til amerkanske landmænd.

Begge disse kundegrupper har været hårdt ramt af ekstremt vejr i USA's Midtvesten, der har været ved at drukne i først regn, så sne og dernæst regn igen.

Det afspejler sig tydeligt i Novozymes salgstal. Salget til landbrug og foder er faldet 6 pct. i halvåret samlet set og 7 pct. i andet kvartal. Salget til bioethanol-producenterne faldt 4 pct. i halvåret, men var dog uændret i andet kvartal. Producenterne af ethanol er fortsat under stort økonomisk pres, fordi det ekstreme vejr har medført stigende priser på majs, der er den vigtigste råvare i produktionen.

Også Novozymes salg af enzymer til vaskemidler har været under pres og er faldet med 2 pct. Det skyldes især udfordringer i Mellemøsten, som har været præget af økonomisk uro på nogle markeder.

Novozymes nøgletal 1. halvår (mio. kr.)   
 20192018201720162015
Omsætning69397018727870387028
Resultat før skat19691954190819061792
BRANCHENYT
Læs også