Erhverv

Christian Eriksen: Derfor er kreatøren hundrede af millioner værd

Rygterne om, hvilken klub den danske stjerne skal spille for efter sommeren fyger afsted i øjeblikket. Det samme gør det prisskilt, der følger med ham, men hvad er det egentlig, der påvirker prissætningen af en fodboldspiller?

Christian Eriksen, der her spiller finale i Audi Cup, er en eftertragtet herre i de europæiske storklubber. 
Foto: REUTERS/Michael Dalder

Christian Eriksen er et varmt navn på den europæiske fodboldbørs. Den ene dag rygtes han til Real Madrid, og den næste dag er det Manchester United, der er ude efter ham. Og prisskiltet? Ja, det lyder på alt fra 350 mio. kr. til 1 mia. kr.

Om beløbet ender i den ene eller anden ende af skalaen, er på indeværende tidspunkt ret umuligt at spå om. Men facit er, at prisen på de bedste fodboldspillere de seneste år er banket helt op, og forskellen på de dyreste og billigste professionelle spillere er enorm. Det er der ifølge en af landes førende fodboldøkonomer, Jesper Jørgensen fra Deloitte, en god forklaring på - og her er Christian Eriksen et godt eksempel.

Først og fremmest er Christian Eriksen penge værd, fordi han har et konstant højt niveau. Herudover så fungerer transfermarkedet på mange måder som et hvert andet marked, forklarer Jørgensen og slår fast:

»Transfervinduet fungerer med helt almindelige udbud- og efterspørgselsprincipper. Du kunne lige så godt tage til Hjallerup Marked – det foregår på nøjagtig samme måde.«

Kigger man på efterspørgslen, vil det i transfermarkedets tilfælde være fodboldklubberne. Det mest afgørende for, om en klub viser interesse i en spiller, er, om klubbens spillestil og kultur passer til spillerens, ligesom efterspørgslen også afhænger af spillerens krav til såkaldte sign-on fees, månedsløn og bonusordning.

I Eriksens tilfælde udelukker sidstnævnte krav en del klubber.

De klubber, der har vist interesse og har vurderet, at Eriksen er et godt match, er bl.a. Real Madrid, Manchester United og Atlético Madrid. Det er generelt klubber med styrtende mange penge, hvilket er med til at presse prisen i vejret, forklarer Jørgensen og siger:

»Det er ikke alle steder, at Christian Eriksen ville blive en succes.«

Derudover skal man også betragte sælgeren. I dette tilfælde Tottenham Hotspur. Den kontrak,t Tottenham har med Christian Eriksen, udløber om et år. Det betyder, at Eriksen om et halvt år er fritstillet til at indgå en aftale med en anden klub – uden at Tottenham får en krone. Det presser naturligvis prisen ned.

Når det kommer til udbuddet, spiller Christian Eriksen en position på banen som offensiv midtbanespiller. Spillere på den position er typisk dyrere end for eksempel en forsvarsspiller, så det presser prisen op, vurderer Jørgensen.

Hertil kommer, at Eriksen er en kernespiller for Tottenham.

Omvendt skal man også vurdere, hvor vigtig Eriksen er for den købende klub. Hvis de lige har solgt en spiller på Eriksens position, er de måske en smule presset til at finde en ny. Det kan også presse prisen op.

Afslutningsvist er der en risikovurdering involveret. Nogle spillere køber man med en vis risiko - for eksempel hvis de ofte er skadet eller i forhold til, hvordan spilleren opfører sig også udenfor banen. En spiller som den kontroversielle italiener Mario Balotelli, der for eksempel har brudt ind i et kvindefængsel, køber man med en risiko for spillerens eskapader udenfor banen, hvilket nok får prisen nedad.

Eriksen har til gengæld et godt omdømme, der nok er med til at få prisen lidt op, selvom han kan være lidt kedelig i interviews, så må det være præstationerne på banen, der er vigtigst, afslutter Jørgensen.

Transfervinduet i England lukker torsdag klokken 18 dansk tid, og så forsvinder en smule af efterspørgslen, da Manchester United ikke længere må købe spillere. Transfervinduerne i Spanien, Italien og Tyskland er åbne til 2. september.

BRANCHENYT
Læs også