Erhverv

Bayer afviser: Roundup-producent har ikke afsat 53 milliarder til kræftsag

Ifølge Bayers mediator har Bayer ikke sat milliarder af til at indgå forlig i til sagsøgere i kræft-søgsmål.

Roundup er et af de mere populære ukrudsmidler. Det anslås at der i Danmark i 2015 var et samlet forbrug på 853 ton. Foto: Mike Blake // Ritzau Scanpix

Den tyske kemi- og medicinalgigant Bayer har ikke afsat 8 milliarder dollars svarende til ca. 53 millarder kroner til at indgå forlig med sagsøgere i omfattende søgsmål, hvor ukrudtsmidlet Roundup bliver beskyldt for at være kræftfremkaldende.

Det skriver Reuters.

»Bayer has ikke foreslået at betale 8 milliarder dollars for at afgøre alle kræftanklager i USA. En sådan sådan udmelding er pure opspind. Kompensation har ikke engang været diskuteret,« lyder det fra mediator Ken Feinberg i en mail til Reuters.

Sidste uge lød det fra Bayers administrerende direktør, Werner Baumann, at Bayer ville overveje at indgå forlig med sagsøgere, hvis betingelserne var rimelige.

Sagen er kun vokset det seneste tid, da flere og flere sagsøgere har meldt sig på. Det senest tal lød på, at over 18.000 personer i USA har tilsluttet sig sagen mod Bayer.

I maj fik et amerikansk par medhold i, at midlet har givet dem kræft. Bayer blev idømt at betale en erstatning på to milliarder dollar - cirka 13,4 milliarder kroner. Den erstatning er senere blevet reduceret til 86,7 millioner dollar - svarende til 580 millioner kroner.

Bayer fik Roundup i sin produktportefølje, da det i 2016 købte det amerikanske selskab Monsanto. Roundup består af det kemiske stof glyfosat og optages gennem blade og skud. Og har i mange år været et meget populært ukrudtsmiddel både i udlandet og herhjemme.

De søgsmål som Bayer bakser med går på, at Roundup er kræftfremkaldende. Bayer afviser anklagerne og mener at have forskning, der viser, at det er sikkert for mennesker at anvende glyfosat og Roundup.

Sagen har længe været en torn i øjet på Bayer, der har måtte se aktiekursen tage et dyk. Rygterne om forlig har dog givet et mindre nøk opad.

Læs også