Erhverv

Første gang i 10 år: Dansk støberi i stor fyringsrunde

80 ansatte er varslet afskediget hos det danske jernstøberi Vald. Birn. Det svarer til 15 pct. af medarbejderstaben.

Vald. Birn har gennem en årrække haft tocifrede millionoverskud, men er nu ramt af nedgang. Foto: Vald. Birn.

Det danske jernstøberi Vald. Birn, der sidste år omsatte for 1 mia. kr., er for første gang i et årti tvunget ud i en masseafskedigelse.

En voldsom ordrenedgang betyder, at Vald. Birn, der har hovedsæde i Holstebro, fyrer 80 ud af virksomhedens cirka 600 ansatte. Det skriver Dagbladet Holstebro-Struer.

»Det er ikke rart, og det er ikke det, som vi havde regnet med. Vi har kørt i høj tempo, og vi havde forventet at fortsætte i fuld fart,« siger koncernchef Jens Axel Birn.

Når 80 ansatte fyres, er der tale om en såkaldt masseafskedigelse, som skal varsles til arbejdsmarkedsmyndighederne og dernæst forhandles.

Baggrunden for fyringerne er en kraftig nedgang i virksomhedens ordrer hen over sommeren. Og situationen er blevet forværret af, at en enkelt større kunde er faldet fra, fortæller Jens Axel Birn til Dagbladet Holstebro-Struer.

Cirka 90 pct. af produktionen på Vald. Birn går til eksport, og nogle af de helt store kunder er lastbilproducenter i Sverige og Tyskland. Og da bilproduktionen i Tyskland er blevet ramt af en opbremsning, gør det ondt på det danske jernstøberi.

»Vi leverer flere dele direkte til samlebåndene, og derfor rammes vi straks, hvis produktionen falder,« siger Jens Axel Birn til Dagbladet Holstebro-Struer.

Vald. Birn har gennem en årrække haft tocifrede millionoverskud, og selvom der nu er nedgang og fyringer, er situationen under kontrol, understreger koncernchefen.

Vald. Birn blev grundlagt i 1896.

BRANCHENYT
Læs også