Erhverv

Svinepest udraderer Kinas besætning - danske landmænd profiterer

Nedgangen i den kinesiske svinebestand accelererede i juli. Svinepesten spreder sig i landet.

Den afrikanske svinepest fortsætter med at udradere Kinas hjemmeproduktion. Arkivfoto: Carsten Andreasen

Den frygtede afrikanske svinepest har gjort et overraskende stort indhug i Kinas svinebestand.

Nyhedsbureauet Reuters rapporterer, at svinebestanden dykkede med 32,3 pct. i juli i forhold til samme måned sidste år.

I juni var nedgangen 25,8 pct. Den accelererende udvikling ventes at fortsætte, fordi svinepesten fortsætter med at sprede sig ud over Kina.

»Svinebesætningen har ikke nået sit laveste niveau endnu. Den falder yderligere i andet halvår,« sagde Zhang Liwei, der er senioranalytiker ved det officielle China National Grains and Oils Information Center på en konference fredag.

Kina er verdens største producent og forbruger af svinekød, og den ulykkelige udvikling i landet har store konsekvenser på de internationale markeder, hvor prisen på svinekød er steget kraftigt. Det samme er Danmarks eksport af svinekød til Kina.

I sidste måned estimerede Landbrug & Fødevarer, at gennemsnitsprisen for hele 2019 vil lande på over 11 kr. pr. kilo. Sidste år var prisen 8,7 kr. i snit.

Tommelfingerreglen er, at en stigning i noteringen på 1 kr. giver en gennemsnitlig svineproducent 1 mio. kr. ekstra i indtjening.

Dermed har en gennemsnitlig dansk producent udsigt til 2,5 mio. kr. ekstra i indtjening i år som følge af den kinesiske svinepest.

BRANCHENYT
Læs også