Erhverv

Erhvervslivet og Jysk gav dynekøbmanden et sidste farvel

Lars Larsens stil om helst at være en jysk købmand prægede også hans bisættelse, som fandt sted tæt ved hjemmet i Silkeborg.

Artiklens øverste billede
Dynekøbmand og Jysk-ejer Lars Larsen blev bisat fra Sejs/Svejbæk kirke ved Silkeborg. Foto: Joachim Ladefoged.

Blandt de sange og salmer, som blev sunget i Sejs-Svejbæk Kirke uden for Silkeborg torsdag eftermiddag, var der én som Lars Larsen holdt specielt meget af. Nemlig Frank Sinatras ”My Way”.

Lars Larsen, der stod bag detailkæden Jysk med 2.800 butikker i 52 lande, døde mandag morgen i en alder af 71 år efter en periode med alvorlig sygdom. Torsdag blev han bisat fra kirken, der ligger få hundrede meter fra bopælen i det midtjysk søhøjland.

Lars Larsens børn, Mette og Jacob Brunsborg, samt deres fire børn, bar Lars Larsens kiste ud af Sejs/Svejbæk kirke og hen til rustvognen. Foto: Joachim Ladefoged.

Bisættelsen foregik i den lokale sognekirke, som især var fyldt op med familie, venner, leverandører og Jysk-ansatte. Med blandt gæsterne var desuden erhvervsminister Simon Kollerup, som dermed også var det officielle Danmarks repræsentant ved bisættelsen.

»Lars Larsen kom fra Thy, ligesom jeg gør. Jeg kendte ham ikke personligt, men det er oplagt, at jeg som erhvervsminister deltager sådan en dag, hvor vi mindes en fantastisk købmand og viser ham respekt. Lars Larsen blev folkeeje for mange af os, men bag det ligger også, at han var en købmand, der gjorde en fjer til en global dansk detailkæde, som vi kan være stolte af,« siger Simon Kollerup.

Ud over at deltage ved bisættelsen i kirken besøgte erhvervsministeren også Lars Larsen mindeplads på kirkegården, hvor hans urne skal sættes i jorden - også meget tæt på dynekøbmandens hjem med udsigt til sø og bøgeskov.

Erhvervsminister Simon Kollerup deltog i Lars Larsens bisættelse i Sejs-Svejbæk uden for Silkeborg - hvor han også lagde blomster på mindepladsen for dynekøbmanden. Foto: Jesper Olesen.

Selvom Lars Larsens familie havde opfordret til, at der i stedet for blomster ved bisættelsen blev givet en donation til Kræftens Bekæmpelse, var kirkegulvet fyldt med kranse og buketter. Afsendere var lige fra kronprins Frederik til hjemløse, golfspillere, erhvervsledere og til eksempelvis den lokale idrætsklub i Silkeborg-forstaden.

Blandt kransene til Lars Larsens bisættelse var denne fra kronprins Frederik. Foto: Joachim Ladefoged.

Selv om Lars Larsen var en erhvervsleder kendt i den brede offentlighed - og med på listen over de allerrigeste danskere - optrådte han ikke i særlig udbredt grad på de bonede gulve eller den røde løber. Hans primære fokus i dansk erhvervsliv var også på især handelspartnere og leverandører primært i møbelindustrien, som han havde mangeårige tætte relationer til.

Det prægede også gæsteskaren ved bisættelsen, der ud over familien og de mange nære medarbejdere i hans koncern var en bred vifte af folk - lige fra eksempelvis Lars Larsens venner og bekendte i golfsporten samt Silkeborg-området til erhvervslivet.

Blandt deltagerne i bisættelsen var således bl.a. Anders Kirk Johansen fra den ene gren af Lego-familien, Grundfos-arving og -direktør Poul Due Jensen, den tidligere topbokser Brian Nielsen og fra fodboldens verden Ebbe Sand. Uden for kirken var også samlet en række ansatte fra Lars Larsens detailkæde og andre danskere, der som kunder i Jysk ville følge bisættelsen.

Fra Grundfos deltog fondsdirektør Kim Nøhr Skibsted og global salgsdirektør Poul Due Jensen ved Lars Larsens bisættelse. Foto: Joachim Ladefoged.

Netop det var ifølge Kim Nøhr Skibsted, fondsdirektør i Poul Due Jensens Fond hos Grundfos, et meget godt kendetegn for Lars Larsens liv.

»Han var folkets købmand, og det kan også tydeligt ses en dag som denne,« mener Kim Nøhr Skibsted. Han var gennem otte år tidligere selv kommunikationsdirektør i netop Jysk og arbejdede der tæt sammen med Lars Larsen.

Lars Larsens børn og børnebørn bar Lars Larsens kiste ud af kirken. Inden da havde sønnen, Jacob Brunsborg, som afslutning på bisættelsen holdt en personlig tale over sin far. En tale der udløste klapsalver fra de tilstedeværende gæster i kirken.

Lars Larsens familie - med bl.a. sønnen Jacob Brunsborg i spidsen - hilser på Jysk-ansatte, som havde taget opstilling ved kirken før bisættelsen. Foto. Joachim Ladefoged.
Koncernchef Jan Bøgh talte ved ankomsten til Lars Larsens bisættelse med unge Jysk-ansatte som havde taget opstilling foran kirken. Foto. Joachim Ladefoged.
Gæster ankommer her til kirken ved Lars Larsens bisættelse - blandt dem Ebbe Sand (th). Foto. Joachim Ladefoged.
Erhvervsminister Simon Kollerup ankommer til bisættelse. Foto. Joachim Ladefoged.
Der var mange blomster og kranse i kirken ved Lars Larsen bisættelse. Foto: Joachim Ladefoged.
Gæster ved rustvognen efter Lars Larsens bisættelse. Foto: Joachim Ladefoged.
Blandt deltagerne ved Lars Larsen bisættelse var Anders Kirk Johansen fra den ene gren af Lego-familien. Foto: Joachim Ladefoged.
Lars Larsens mindeplads på Sejs/Svejbæk kirkegård. Foto: Joachim Ladefoged.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.