Serier

Erhvervslivet og Jysk gav dynekøbmanden et sidste farvel

Lars Larsens stil om helst at være en jysk købmand prægede også hans bisættelse, som fandt sted tæt ved hjemmet i Silkeborg.

Købmanden takker af
Dynekøbmand og Jysk-ejer Lars Larsen blev bisat fra Sejs/Svejbæk kirke ved Silkeborg. Foto: Joachim Ladefoged.

Blandt de sange og salmer, som blev sunget i Sejs-Svejbæk Kirke uden for Silkeborg torsdag eftermiddag, var der én som Lars Larsen holdt specielt meget af. Nemlig Frank Sinatras ”My Way”.

Lars Larsen, der stod bag detailkæden Jysk med 2.800 butikker i 52 lande, døde mandag morgen i en alder af 71 år efter en periode med alvorlig sygdom. Torsdag blev han bisat fra kirken, der ligger få hundrede meter fra bopælen i det midtjysk søhøjland.

Bisættelsen foregik i den lokale sognekirke, som især var fyldt op med familie, venner, leverandører og Jysk-ansatte. Med blandt gæsterne var desuden erhvervsminister Simon Kollerup, som dermed også var det officielle Danmarks repræsentant ved bisættelsen.

Blå bog
Lars Kristinus Larsen:
 • Født 6. august 1948 i midtjyske Arnborg. Død 19. august 2019 i Silkeborg.
 • Lars Larsen voksede op i Thy, Nordjylland.
 • Efter realeksamen fra Hurup Realskole fik han sit første fuldtidsarbejde som kørende gardinmontør. Derefter stilling som afdelingsleder i en dyne- og madrasafdeling.
 • Flyttede sidst i 1960’erne til Aalborg sammen med hustruen, Kristine Brunsborg. Her fik parret senere deres to børn, sønnen Jacob og datteren Mette.
 • I 1971 fortsatte Lars Larsen sin karriere som butikschef hos MinusService, som solgte boligtekstiler.
 • Åbnede i 1979 første butik i eget selskab, Jysk Sengetøjslager.
 • Selskabet, som i 2001 skiftede navn til Jysk, har nu over 2.800 butikker i 52 lande.
 • Lars Larsen boede frem til sin død sammen med hustruen Kristine i Silkeborg.

»Lars Larsen kom fra Thy, ligesom jeg gør. Jeg kendte ham ikke personligt, men det er oplagt, at jeg som erhvervsminister deltager sådan en dag, hvor vi mindes en fantastisk købmand og viser ham respekt. Lars Larsen blev folkeeje for mange af os, men bag det ligger også, at han var en købmand, der gjorde en fjer til en global dansk detailkæde, som vi kan være stolte af,« siger Simon Kollerup.

Ud over at deltage ved bisættelsen i kirken besøgte erhvervsministeren også Lars Larsen mindeplads på kirkegården, hvor hans urne skal sættes i jorden - også meget tæt på dynekøbmandens hjem med udsigt til sø og bøgeskov.

Selvom Lars Larsens familie havde opfordret til, at der i stedet for blomster ved bisættelsen blev givet en donation til Kræftens Bekæmpelse, var kirkegulvet fyldt med kranse og buketter. Afsendere var lige fra kronprins Frederik til hjemløse, golfspillere, erhvervsledere og til eksempelvis den lokale idrætsklub i Silkeborg-forstaden.

Selv om Lars Larsen var en erhvervsleder kendt i den brede offentlighed - og med på listen over de allerrigeste danskere - optrådte han ikke i særlig udbredt grad på de bonede gulve eller den røde løber. Hans primære fokus i dansk erhvervsliv var også på især handelspartnere og leverandører primært i møbelindustrien, som han havde mangeårige tætte relationer til.

Det prægede også gæsteskaren ved bisættelsen, der ud over familien og de mange nære medarbejdere i hans koncern var en bred vifte af folk - lige fra eksempelvis Lars Larsens venner og bekendte i golfsporten samt Silkeborg-området til erhvervslivet.

Koncernen
 • Familiekoncernen Jysk har hidtil været ejet af dynekøbmand og bestyrelsesformand Lars Larsen, der etablerede den første butik i 1979.
 • Driver op mod 2.800 butikker i 52 lande.
 • Koncernen har hidtil været delt i to selvstændige selskaber som netop nu slås sammen: Dänisches Bettenlager med butikker i de tysktalende lande samt Frankrig, Italien, Spanien og Portugal samt Jysk Nordic som ud over Skandinavien har det øvrige marked i Europa.
 • Dertil har Jysk butikker, som drives af lokale franchisetagere i lande, der ikke regnes som kernemarkeder for koncernen, gennem Jysk Franchise. Det lige fra Island og Canada til bl.a. Thailand, Kuwait og Vietnam.

Blandt deltagerne i bisættelsen var således bl.a. Anders Kirk Johansen fra den ene gren af Lego-familien, Grundfos-arving og -direktør Poul Due Jensen, den tidligere topbokser Brian Nielsen og fra fodboldens verden Ebbe Sand. Uden for kirken var også samlet en række ansatte fra Lars Larsens detailkæde og andre danskere, der som kunder i Jysk ville følge bisættelsen.

Netop det var ifølge Kim Nøhr Skibsted, fondsdirektør i Poul Due Jensens Fond hos Grundfos, et meget godt kendetegn for Lars Larsens liv.

»Han var folkets købmand, og det kan også tydeligt ses en dag som denne,« mener Kim Nøhr Skibsted. Han var gennem otte år tidligere selv kommunikationsdirektør i netop Jysk og arbejdede der tæt sammen med Lars Larsen.

Lars Larsens børn og børnebørn bar Lars Larsens kiste ud af kirken. Inden da havde sønnen, Jacob Brunsborg, som afslutning på bisættelsen holdt en personlig tale over sin far. En tale der udløste klapsalver fra de tilstedeværende gæster i kirken.

Læs også
Top job