Erhvervslivet og Jysk gav dynekøbmanden et sidste farvel
Lars Larsens stil om helst at være en jysk købmand prægede også hans bisættelse, som fandt sted tæt ved hjemmet i Silkeborg.
Blandt de sange og salmer, som blev sunget i Sejs-Svejbæk Kirke uden for Silkeborg torsdag eftermiddag, var der én som Lars Larsen holdt specielt meget af. Nemlig Frank Sinatras ”My Way”.
Lars Larsen, der stod bag detailkæden Jysk med 2.800 butikker i 52 lande, døde mandag morgen i en alder af 71 år efter en periode med alvorlig sygdom. Torsdag blev han bisat fra kirken, der ligger få hundrede meter fra bopælen i det midtjysk søhøjland.
Bisættelsen foregik i den lokale sognekirke, som især var fyldt op med familie, venner, leverandører og Jysk-ansatte. Med blandt gæsterne var desuden erhvervsminister Simon Kollerup, som dermed også var det officielle Danmarks repræsentant ved bisættelsen.
»Lars Larsen kom fra Thy, ligesom jeg gør. Jeg kendte ham ikke personligt, men det er oplagt, at jeg som erhvervsminister deltager sådan en dag, hvor vi mindes en fantastisk købmand og viser ham respekt. Lars Larsen blev folkeeje for mange af os, men bag det ligger også, at han var en købmand, der gjorde en fjer til en global dansk detailkæde, som vi kan være stolte af,« siger Simon Kollerup.
Ud over at deltage ved bisættelsen i kirken besøgte erhvervsministeren også Lars Larsen mindeplads på kirkegården, hvor hans urne skal sættes i jorden - også meget tæt på dynekøbmandens hjem med udsigt til sø og bøgeskov.
Selvom Lars Larsens familie havde opfordret til, at der i stedet for blomster ved bisættelsen blev givet en donation til Kræftens Bekæmpelse, var kirkegulvet fyldt med kranse og buketter. Afsendere var lige fra kronprins Frederik til hjemløse, golfspillere, erhvervsledere og til eksempelvis den lokale idrætsklub i Silkeborg-forstaden.
Selv om Lars Larsen var en erhvervsleder kendt i den brede offentlighed - og med på listen over de allerrigeste danskere - optrådte han ikke i særlig udbredt grad på de bonede gulve eller den røde løber. Hans primære fokus i dansk erhvervsliv var også på især handelspartnere og leverandører primært i møbelindustrien, som han havde mangeårige tætte relationer til.
Det prægede også gæsteskaren ved bisættelsen, der ud over familien og de mange nære medarbejdere i hans koncern var en bred vifte af folk - lige fra eksempelvis Lars Larsens venner og bekendte i golfsporten samt Silkeborg-området til erhvervslivet.
Blandt deltagerne i bisættelsen var således bl.a. Anders Kirk Johansen fra den ene gren af Lego-familien, Grundfos-arving og -direktør Poul Due Jensen, den tidligere topbokser Brian Nielsen og fra fodboldens verden Ebbe Sand. Uden for kirken var også samlet en række ansatte fra Lars Larsens detailkæde og andre danskere, der som kunder i Jysk ville følge bisættelsen.
Netop det var ifølge Kim Nøhr Skibsted, fondsdirektør i Poul Due Jensens Fond hos Grundfos, et meget godt kendetegn for Lars Larsens liv.
»Han var folkets købmand, og det kan også tydeligt ses en dag som denne,« mener Kim Nøhr Skibsted. Han var gennem otte år tidligere selv kommunikationsdirektør i netop Jysk og arbejdede der tæt sammen med Lars Larsen.
Lars Larsens børn og børnebørn bar Lars Larsens kiste ud af kirken. Inden da havde sønnen, Jacob Brunsborg, som afslutning på bisættelsen holdt en personlig tale over sin far. En tale der udløste klapsalver fra de tilstedeværende gæster i kirken.