Erhverv

Sidste år tjente britiske topchefer 117 gange mere end en almindelig lønmodtager

Direktørerne i de største britiske selskaber havde i 2018 en løn, der var 117. gange større end en almindelig lønmodtagers, viser ny opgørelse.

Foto: Daniel Sorabji

Selvom direktørerne i de største britiske selskaber er gået ned i løn det seneste år, er der stadig en verden til forskel på lønchecken hos den menige medarbejder og topchefen på direktionsgangen.

Det viser en undersøgelse fra Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD), der er en britisk organisation for HR-industrien. Undersøgelsen laves årligt i samarbejde med tænketanken High Pay Centre.

Det skriver det britiske medie BBC.

Ifølge undersøgelsen tjente topcheferne i Storbritanniens 100 største selskaber, der indgår i det britiske eliteindeks FTSE 100, sidste år 117 gange mere end en almindelig britisk lønmodtager.

En almindelig fuldtidsansat britisk lønmodtager har i snit en årsløn på 29.500 pund, hvilket svarer 240.000 danske kroner.

En britisk topchef tjente i 2018 i snit 3,5 mio. pund om året, hvilket svarer til ca. 28,5 mio. danske kroner – et fald på 13 pct. i forhold til topchefernes gennemsnitsløn i 2017.

Og faktisk befinder de britiske topchefers løn sig nu på det laveste niveau i fem år, viser en lignende undersøgelse, som konsulenthuset Deloitte står bag. Det skriver erhvervsmediet Financial Times.

Lønniveauet i toppen af det britiske erhvervsliv har de seneste år været genstand for en hidsig debat, hvilket har fået aktionærerne til at rette det kritiske blik mod lønningerne på direktionsgangene.

Blandt andet har løn- og pensionsniveauet i storbankerne Standard Chartered og Barclays været omdrejningspunkt for stridigheder mellem aktionærer og topledelsen.

Læs også