Erhverv

Robotsucceser på samlebånd: Blue Ocean Robotics runder en milliard kroner i værdi i ny investorrunde

Blue Ocean Robotics, en af de nye kometer i den fynske robotklynge, er nu en milliard kroner værd og i gang med ny kapitalrejsning. Værdien er mere end tredoblet på et år, siger investor Peter Warnøe.

Artiklens øverste billede
Peter Warnøe og Lars Tvede har gennem ventureselskabet Nordic Eye investeret i Blue Ocean Robotics, sammen med blandt andet L'easy-rigmanden Peter Thorborg. Nu bringer en ny investorrunde selskabet op på en milliardværdi. Foto: Jonas Olufson

Salget af Universal Robots og Mobile Industrial Robots for milliarder fik for alvor Odenses robotklynge på verdenskortet. Nu er en ny potentiel milliardsucces ved at vokse frem – og måske mange på én gang.

Hos Blue Ocean Robotics, der står bag en række forskellige robotter, er man nemlig ved at rejse 75 mio. kr. i en runde, der sætter værdien af selskabet til omkring 1 mia. kr., fortæller investor Peter Warnøe fra Nordic Eye. For knap et år siden gik Nordic Eye ind i den første store kapitalrunde hos Blue Ocean Robotics, og siden er det gået så godt, at prisen på selskabet er mangedoblet.

»På de 10 måneder, vi har været med, kan vi vise, at værdisættelsen af Blue Ocean Robotics er tre- til firedoblet. Så det er jo rigtig fint for os som investorer. Og vi ser et kæmpe potentiale fremadrettet også,« siger Peter Warnøe, partner i Nordic Eye Venture Capital.

Modsat de andre selskaber i det danske robotmekka omkring Odense satser Blue Ocean Robotics ikke på at ramme plet med ét produkt, men med flere. Konceptet er, at nye ideer til robotter udklækkes hos moderselskabet, men derefter placeres i datterselskaber, der så med tiden skal sælges fra.

Før foregik udviklingen i partnerskaber med store, internationale spillere, som så stod for at skalere salg og produktion op, mens Blue Ocean tjente penge via licensbetaling. Det seneste år er strategien lagt om, så det fynske selskab selv skal stå for hele pakken, inklusive at få sat gang i salget internationalt. Det kræver penge, og derfor bliver der nu kørt investorrunde nummer to på under et år.

Claus Risager, stiftede for seks år siden Blue Ocean Robotics sammen med to tidligere studiekammerater. Nu satser selskabet på at kunne 'producere' en robotsucces i milliardklassen på årlig basis. Foto: Blue Ocean Robotics

»Nu har vi flere robotter, vi har udviklet og modnet, og som vi sælger i et mindre antal. Nu skal vi op og sælge mange og bygge det globale salg op. Det skal stort set alle pengene gå til,« siger Claus Risager, stifter af og direktør for Blue Ocean Robotics.

I dag har selskabet tre ret forskellige robotter i porteføljen, hvor to af dem allerede er på markedet. Flere er på vej, og det klare mål er at kunne køre udviklingen af nye robotter og robotfirmaer på samlebånd. Én ny robot pr. år, og med tiden altså også ét frasalg i gennemsnit om året.

Det koncept har gjort indtryk på den amerikanske analytiker John Santagate, der dækker robotindustrien og besøgte Odense i juni.

»Deres forretningsmodel imponerede mig, ærlig talt. Det er en unik tilgang, jeg ikke har set før: At det bliver kørt som en innovationsfabrik, der sælger produkterne fra, når de har vist, at de er en kommerciel succes,« siger John Santagate, analysechef hos IDC i Boston.

Vores datterselskaber er i princippet altid til salg. Det er bare et spørgsmål om prisen. Vil nogen give en milliard eller halvanden, så kigger vi på det.

Claus Risager, Blue Ocean Robotics

For Claus Risager handler det nu om ikke at sælge videre for billigt. Robotterne, der er på markedet nu, har vist et stærkt potentiale – den ene på et hastigt voksende robotmarked på hospitaler, hvor den kan desinficere lokaler med UV-lys.

Målet er at hvert eneste robot og dermed datterselskab skal op i samme liga som netop Universal Robots og Mobile Industrial Robots, da de selskaber blev solgt.

»Vores datterselskaber er i princippet altid til salg. Det er bare et spørgsmål om prisen. Vil nogen give en milliard eller halvanden, så kigger vi på det. Og vi mener, at vi om en-to år har datterselskaber med en rigtig god værdi,« siger Claus Risager.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.