Erhverv

SAS sagsøgt for strejke: Milliardregning kan vente

Verdens største firma til at indkræve flykompensationer har sagsøgt SAS for den ugelange strejke i foråret.

370.000 passagerer blev berørt af pilotstrejken i SAS. De har alle krav på kompensation, mener Airhelp, som nu har stævnet SAS. Foto: Stine Bidstrup

De 370.000 passagerer, der blev berørt af pilotstrejken i SAS i foråret, kan måske se frem til at blive kompenseret.

I hvert fald har danskstiftede Airhelp, verdens største firma til at indkræve flykompensationer, stævnet SAS i både Danmark og Sverige. Det fremgår af en pressemeddelelse.

Airhelp mener, at hver af de 370.000 passagerer har ret til op mod 600 euro for strejken. Men SAS har ifølge Airhelp nægtet at betale kompensation til passagerer, der har forsøgt at gøre krav på erstatning. Derfor tager Airhelp nu sagen videre til domstolene.

Hvis SAS bliver idømt at skulle betale kompensation, vil regningen potentielt løbe op i mere end 1,6 mia. kr., såfremt alle 370.000 vælger at kræve deres kompensation. Det viser Finans’ beregninger.

»Det er vigtigt, at vi kæmper for vores kunder, og i denne situation er vi ikke i tvivl om, at der burde gives økonomisk kompensation. Så vi er parate til at gå hele vejen,« siger Christian Nielsen, juridisk direktør i Airhelp, i pressemeddelelsen.

Finans arbejder på at få en kommentar fra SAS.

SAS mener ifølge Airhelp, at pilotstrejken var en ekstraordinær omstændighed, hvorfor passagererne ikke har krav på kompensation for forsinkelser eller aflyste fly.

Den fortolkning er Airhelp dog ikke enig i. Derfor er der nu indgivet stævninger mod SAS i både Danmark og Sverige med det mål at få sagen for EU-Domstolen. Airhelp kalder sagen for den måske mest omfattende i historien for flykompensationer.

»Vores erfaring gør os sikre i vores vurdering og vi har altid sagt, at vi er parate til at tage sager til EU-Domstolen for at hjælpe de berørte passagerer, og nu er vi havnet der,« siger Christian Nielsen.

Den omfattende pilotstrejke hos SAS varede i syv dage i april og maj, da parterne ikke kunne blive enige om en ny overenskomst.

4.000 fly blev aflyst i perioden, inden parterne blev enige om en aftale, der gav piloterne mere i lønposen og større forudsigelighed i vagtplanen.

SAS har i forbindelse med sit kvartalsregnskab tirsdag morgen oplyst, at strejken kostede 430 mio. kr.

Læs også