Erhverv

Manden bag Volkswagens vokseværk og succes er død

Ferdinand Piëch stod i spidsen for Volkswagen fra 1993 til 2002.

Ferdinand Piëch blev betegnet som en patriark. Her ses han sammen med sin tidligere husholderske og nuværende hustru, Ursula. Foto: Julian Stratenschulte

Ferdinand Piëch, der tidligere var topchef og sidenhen bestyrelsesformand i Volkswagen, er død i en alder af 82 år. Det skriver det tyske medie Bild.

Ferdinand Piëch var barnebarn af Ferdinand Porsche, der grundlagde bilproducenten Porsche og designede folkevognen, og han var i mere end to årtier en del af Volkswagen.

Fra 1993-2002 var Ferdinand Piëch øverste chef for Volkswagen, og i denne periode fik han sat så meget fart på den tyske bilproducent, at han fik vendt et milliardunderskud til milliardoverskud og forvandlet den skrantende tyske bilproducent til en international mastodont, der ejede mærker som Skoda, Seat og Bentley.

»Hans ledelse af VW har indiskutabelt været succesfuld. Piëch vil gå over i historien som en billegende i samme kategori som Gottlieb Daimler, Henry Ford og Kiichiro Toyoda,« siger Max Warburton, analytiker hos Bernstein Research, til The Guardian.

Efter Ferdinand Piëch trådte tilbage som øverste chef for Volkswagen, indtog han bestyrelseslokalet som formand. Her sad han frem til 2015, hvor han gik af.

Det skete efter en tabt magtkamp til Volkswagen-topchefen Martin Winterkorn, der ikke længe efter måtte forlade bilfabrikanten i slipstrømmen af dieselskandalen.

Efter at Ferdinand Piëch blev strittet ud af Volkswagen, kom han med en række kontroversielle udtalelser. Under efterforskningen af dieselskandalen i Volkswagen udtalte han, at bl.a. topchef Martin Winterkorn og Wolfgang Porsche blev gjort bekendt med problemet lang tid inden, Volkswagen indrømmede sit fupnummer.

Det fik Volkswagen til at true med at sagsøge Ferdinand Piëch.

Historien om Ferdinand Piëchs dramatiske exit fra magten var samtidig historien om en stenrig familie, der er opdelt i to klaner; Porsche-klanen og Piëch-klanen. De to klaner har kæmpet om magten i koncernen i et halvt århundrede, og der har været meget drama mellem de to dele af familien.

Ferdinand Piëch var f.eks. involveret i et trekantsdrama med sin fætter, Gerhard Porsche. Det endte med, at Frau Porsche blev til Frau Piëch. Forholdet varede dog kun indtil, at Herr Piëch forelskede sig i husholdersken.

Læs også