Erhverv

Mange falske toner undervejs, men Wozniacki klarede den i New York, New York

Ved at vinde 11 af de sidste 12 point præsterede Caroline Wozniacki et moralløftende comeback i første runde af US Open, hvor hun vandt 1-6, 7-5, 6-3.

Artiklens øverste billede
Yafan Wang havde længe det helt rette boldøje, men fejlede sig i sidste sæts afgørelse ud af turneringen. Foto: USA Today Sports

Ved et sidebytte var der pludselig dømt »Klokken 17-fællessang« på banens storskærm.

Dele af publikum skrålede lystigt med på »New York, New York« og Frank Sinatras strofer om at flyde ovenpå i værtsbyen for US Open, og en halv time senere kunne Caroline Wozniacki slutte sig til koret - hvis hun ellers havde kræfter til det efter to timer og ni minutters sliden sig videre til anden runde.

Efter en katostrofal åbning syntes den tidligere finalist på vej ud af turneringen med halen mellem benene, men ved at holde sig fra at panikke og ved at vinde 11 af de sidste 12 bolde forlængede hun alligevel opholdet i årets sidste grand slam i kraft af 1-6, 7-5, 6-3 over Yafan Wang.

Undervejs formåede Caroline Wozniacki ikke at bortvaske tvivlen om hendes mulighed for at forblive i den absolutte verdenstop, men netop i kraft af modgangen og comebacket endte dysten alligevel som et moralsk løft for hende.

På forkant af opgøret havde Caroline Wozniacki da også udtrykt stor tilfredshed med forberedelserne, som blandt andet inkluderede flere træningspas med Angelique Kerber. De to er veninder og så meget på bølgelængde spillemæssigt, at de begge fandt tryghed i den rytme, som deres øvelser og slagdueller fandt ind i.

Faren er naturligvis, at man i processen bliver lullet i søvn og vænner sig så meget til en bestemt modstanders bevægelsesmønstre og boldafvikling, at man har svært ved at indstille sig til noget andet, og alle advarselslamper begyndte allerede at blinke på premieredagen.

Mandag røg Kerber nemlig som den første seedede kvinde ud til Kristina Mladenovic med et nederlag på 5-7, 6-0, 4-6, og pudsigt nok på samme bane tog Caroline Wozniacki uheldigvis hurtigt retning mod en kopi – blot endnu hurtigere.

På et kvarter kom Yafan Wang foran 3-0 ved blandt andet at holde et serveparti rent, og trods mange, lange dueller var outsideren konstant ovenpå også spillemæssigt. Umiddelbart syntes hun ikke i besiddelse af våben, som modsat det stigende antal hardhittere kan slå igennem Wozniackis defensiv, men til gengæld fik hendes bolde så tilpas meget fart, at de landede tæt på linjen og pressede favoritten langsomt ud af balance.

Caroline Wozniacki var nu heller ikke god ved sig selv med flere kraftløse forhåndsslag og en dobbeltfejl, der førte til breakmulighed og efterfølgende brud til 0-4 efter blot et kvarter. Dermed umuligt ikke at tænke tilbage på Wimbledon og hendes møde med en anden kineser, Shuai Zhang, der lagde ryg til samme score i løbet af samme antal minutter.

Derfra vandt Shuai Zhang 12 af de næste 14 partier mod en stadigt mere paralyseret Caroline Wozniacki, der dog ikke formåede at bruge mindet til at fremprovokere samme kolbøtte.

Tværtimod missede hun chancen for at bryde og reducere til 1-4, men fik dog siden forhindret et æg som en ubrugelig trøst på vej mod 1-6.

Igen-igen viste verdensranglisten at være et sammenligningsgrundlag med huller. Som nummer 19 har Caroline Wozniacki ganske vist større stabilitet, men kan alligevel på dagen blive udfordret af nummer 50, og Yafan Wang har da også markeret sig stærkt i 2019.

I februar hentede hun sit første trofæ ved at vinde Acapulco efter at have tabt første sæt 2-6 både i semifinalen og finalen, og den fornemmelse røg med til Miami, hvor verdensfemmeren Elina Svitolina blev slået i to sæt.

Siden har Yafan Wang dog haft svært ved at få sammenstrikket noget, der bare ligner rytme og har ramt muren allerede i første runde i 8 af 11 turneringer. Til gengæld er sæsonen allerede historisk på et personligt niveau, da hun aldrig tidligere har fået lov at være med i Australian Open, French Open, Wimbledon og US Open, og næste mål må så være at få egentlig succes i en af de fire grand slams.

I de hidtidige otte optrædener er bedste notering fire ture frem til anden runde, og hér var hun altså godt på vej mod en ny mulighed for at slå sin rekord.

I pausen før andet sæt forsøgte Caroline Wozniacki derfor da også så diskret som muligt at søge øjenkontakt med sin boks for at få lidt opbakning og også lidt vejledning, selv om den slags kun er tilladt i de almindelige WTA-turneringer og til gengæld er strengt forbudt i grand slams.

En omstændighed, der i sidste års kvindefinale fik Carlos Ramos til at irettesætte Serena Williams og dermed udløse ballade af en anden verden. I denne omgang kastede stoledommer Kader Nouni mistænksomme blikke mod far og datter, men lod det blive ved en henstilling om at indstille den tavse kommunikation, og efter genoptagelse af spillet fik Caroline Wozniacki sikret sig hovedrollen på en noget mere ønskværdig facon.

De små fif fra Piotr Woznaicki handlede om at tage bolden tidligere, og de fungerede som tryllestøv – på begge spillere. Hans yndling fik oftere trådt et skridt ind i banen, Yafan Wang fik oftere og ganske ufrivilligt skabt nærkontakt mellem bold og net, og med et brud samt et rent serveparti bragte førstnævnte sig derfor foran 3-0.

Derefter måtte Caroline Wozniacki afværge flere breakchancer, opgøret var på vippen, de to kombattanter tvang stærke slag og endnu skarpere forsvarsaktioner ud af hinanden, men til sidst fik Caroline Wozniacki et endnu stærkere greb i redningskransen ved at øge til 4-1. Ganske fortjent og som belønning for en genfunden kurs fik Yafan Wang dog kort efter brudt til 3-4 og udlignet til 4-4.

Nu begyndte det for alvor at stramme til, en smash blev smashet utilgiveligt langt ud af Wozniacki, men i næste forsøg blev en lignende udfordring ved nettet forvaltet til 30-30. Hvert eneste point var ladet med potentielt kampafgørende sekvenser, men Caroline Wozniacki viste lige dele mod og klasse ved at søge de risikable vinkler og smækkede et es til 5-4.

Nervespillet fortsatte med gedigen underholdning for den neutrale tilskuer, men Caroline Wozniacki trak på al sin erfaring og fightervilje og præsterede sit allerbedste parti på det allerbedste tidspunkt. Med appel og uhåndterbare slag brød hun rent til sætsejr 7-5 og sikrede sig samtidig fordelen i at serve først i tredje og afgørende sæt.

Som et symbol på en problemfyldt periode og begrænset modstandskraft har sæsonen budt på historisk få tresættere og historisk få sejre i disse tresættere, så opturen over at vinde andet sæt var ikke lig med en sikker vej til sejren, for hvad med hendes holdbarhed?

Både træninger og turneringer er blevet hakket i stykker af leddegigten og småskader, så ville både krop og hoved komme på overarbejde?

Yafan Wang tyede til det gamle kneb med – helt efter reglerne – at bede om en toiletpause, mens Caroline Wozniacki strakte lidt ud med en netstolpe som støtte, men hun viste sig straks at kunne stå selv.

Første fine forsøg på en baghåndsvinder blev godt nok dømt snert ude af challengesystemet, men derfra styrede den tidligere verdensetter klogt begivenhederne ved at sende bolden fra side til side. Løbeturene var med til at cementere indtrykket af en presset Yafan Wang, der kæmpede med at få samme længde på boldene og derfor uundgåeligt trak presset over på sig selv. Dog skal hun have stor ros for ikke at kollapse og blandt andet vriste sig ud af kniben ved 0-30 i egen serv og udligne til 2-2.

US Open 2019 er Caroline Wozniackis grand slam nummer 50 i karrieren, og til slut kunne hun vinke sig i glæden over at have fået mindst et par dage mere i turneringen. Foto: ATP

Og herfra blev det helt uforudsigeligt og ren pine for enhver med sympatier for en af hovedpersonerne.

Caroline Wozniacki lå til brud til 4-2, da hun gik fra 0-40 til breakmulighed, som hun imidlertid misbrugte ved at slå sin returnering af en ellers medgørlig andenserv i nettet som en opvarmning til 3-3. Dernæst var det Yafan Wangs tur til at ærgre sig bitterligt, da hun misbrugte en føring på 40-15 og derfor kom bagud 3-4, og så kom det afgørende knæk.

Og med det eftertryk.

Med fejl på fejl på fejl fældede Yafan Wang sig selv og forærede meget symbolsk bruddet til 3-5 med en dobbeltfejl, hvorefter Caroline Wozniacki også vandt næste parti rent og dermed sejren.

Næste modstander på torsdag bliver Danielle Collins, verdens nummer 35, som Caroline Wozniacki både har vundet over og tabt til én gang.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.