Erhverv

Dansk landsby-destilleri kommer på whisky-verdenskortet

Lokal whiskyproducent eksporterer whisky til Skotland.

Det danske destilleri Fary Lochan ved Vejle er kommet på whisky-landkortet efter at have solgt et whiskyfad til Skotland. Foto: Jesper Henning Pedersen/Picasa

Et lille dansk whiskydestilleri har opnået det, ingen andre destillerier på det europæiske fastland nogensinde før har opnået. Det har solgt et fad whisky til whiskylandet over dem alle, Skotland.

Det danske destilleri Fary Lochan i Farre ved Vejle er således kommet på whisky-verdenskortet, efter at The Scotch Malt Whisky Society i Skotland for første gang nogensinde har købt et whiskyfad hos ikke bare et dansk, men et europæisk destilleri.

Det skriver Vejle Amts folkeblad.

Whiskyfadet er blevet tappet på flasker hos The Scotch Malt Whisky Society i Skotland, som selv beholder 12 flasker ud af de i alt 297 tappede flasker. De bliver serveret for whiskykendere i Skotland, mens de restende 285 flasker torsdag blev sendt tilbage Danmark og skal sælges i Torvehallerne i Vejle.

Ifølge Morten Jørgensen, der er direktør og medejer i Fary Lochans samt søn af virksomhedens stifter, Jens-Erik Jørgensen, er det farens fortjeneste, at det danske destilleri nu kommer på verdenskortet.

»Min far ville ikke sælge et helt whiskyfad, før han selv var et hundrede procent tilfreds. Whiskyfadet er fra den 13. februar 2013, hvor min far fyldte 50 år,« siger han til Vejle Amts Folkeblad og fortsætter: »Det er første gang, nogen fra industrien har nikket ok til en whisky fra det europæiske fastland. Det er jeg stolt over på min fars vegne.«

Smagspanelet fra The Scotch Malt Whisky Society, der består af særlige whiskykendere fra branchen, har forsynet de 297 danske flasker whisky med en såkaldt Primium-etiket. Et kvalitetsstempel som kun meget få procent af whiskyerne fra The Scotch Malt Whisky Society får.

Det glæder Morten Jørgensen, der er overbevist om, at både salget og det fine stempel kommer til at betyde meget for markedsføringen af det lille lokale destilleri.

Whiskyen fra Fary Lochan-fadet præsenteres i september i både Esbjerg, Aalborg, Aarhus, Grenaa, København og Vejle, hvor det bliver muligt at smage på de gyldne dråber.

Læs også