Erhverv

100 mio. svin er døde: Nu overvejer Kina at bringe nødlager i spil

Svinepesten har taget livet af 100 mio. svin i Kina, og mange svinebønder lider. Nu overvejer den kinesiske regering nye skridt.

Danske svineproducenter nyder godt af den store krise i Kina, hvor 100 mio. svin er døde af afrikansk svinepest.
Foto: Sebastian Buur Gunvald

Når en tredjedel af besætningen er døde, er man nødt til at overveje drastiske tiltag. Og det er netop, hvad den kinesiske regering overvejer at gøre, efter at svinekrisen i den grad fortsat hærger i landet, skriver CNN.

De kinesiske myndigheder har således accepteret at kunne frigive en del af landets reserver af frossent svinekød, hvis den nødløsning ender med at blive nødvendig.

En talsmand for den kinesiske handelsminister udtalte i sidste uge, at man ville overvåge markedet nøje, før en sådan beslutning ville blive effekturet.

Nedturen for de kinesiske svinebønder har til gengæld været godt for de danske, fordi Kina er verdens største producent og forbruger af svinekød.

Ifølge CNN forventer analytikere, at prisen på svinekød i Kina kan stige voldsomt resten af året, hvor prisen kan lande helt oppe på 4,2 dollars per kilo, viser en analyse fra Soochow Securities. Det svarer til et niveau, der er 40 pct. højere end i dag.

I juli måned estimerede Landbrug & Fødevarer, at gennemsnitsprisen til den danske svinebønder for hele 2019 vil lande på over 11 kr. pr. kilo. Sidste år var prisen 8,7 kr. i snit.

Tommelfingerreglen er, at en stigning i noteringen på 1 kr. giver en gennemsnitlig svineproducent 1 mio. kr. ekstra i indtjening.

Dermed kan en gennemsnitlig dansk svineproducent altså forventeligt se frem til 2,5 mio. kr. ekstra i indtjening i år som følge af den kinesiske svinepest. Det er vel at mærke et regnestykke, der blev foretaget på et tidspunkt, hvor krisen i Kina var mindre.

Den kinesiske import af svin fra Europa steg i årets første seks måneder med 54 pct.

BRANCHENYT
Læs også